Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24-11-2008 20:22:42 Ενωσις Iδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαίας, Βότση 12-14, Πάτρα, τηλ. 2610 622.800, www.eiana.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΑΧΑΙΑΣ (23.11.2008)
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, 23.11.2008 στην Πάτρα (Ξενοδοχείο ΑΣΤΕΡΑΣ) η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαίας, με θέματα τα τρέχοντα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ και UIPI κ. Στράτου Παραδιά. Στη συγκέντρωση παρέστησαν οι αρχές της Πάτρας και του Νομού Αχαίας, πλήθος κοινού και αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ.
* Η Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας Δικηγόρος κα Κυριακή Αθανασιάδου, αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Πάτρα από τον σεισμό της 6ης Ιουνίου, τα οποία ακόμη δεν έχουν επιλυθεί.
* Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών (ΟΜΚΟΕΕ) και της Ενώσεως Ιδιοκτητών επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Χελάς αναφέρθηκε στις σημερινές δυσκολίες της κτηματαγοράς και τόνισε ότι η αναζωογόνηση της οικονομίας προϋποθέτει ανάκαμψη της οικοδομής και της κτηματαγοράς.
* Ο κ. Νικόλαος Παπάκος, Δικηγόρος-μέλος του Δ.Σ Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο που ήδη λειτουργεί στην Πάτρα, και τις εκκρεμείς ρυμοτομικές Απαλλοτριώσεις του Δήμου Πατρέων.
* Ο ειδικός Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. κ. Γιώργος Κωτσιόβελος παρουσίασε εισήγηση για την εξοικονόμηση ενέργειας στα υφιστάμενα κτίρια.
* Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε στα φορολογικά προβλήματα της ιδιοκτησίας, στο ΕΤΑΚ, τις αντικειμενικές αξίες, στην αναμενόμενη παράταση της προθεσμίας ανακαίνισης των ανελκυστήρων, και αποκάλυψε τα εξής για τις αμοιβές των «Ενεργειακών επιθεωρητών» για την έκδοση των «ενεργειακών πιστοποιητικών», που θα είναι υποχρεωτικά ακόμη και για εκμίσθωση γκαρσονιέρας!

Σε 3 σχεδόν ευρώ ανά τετρ. μέτρο (2,50€ + ΦΠΑ 19%), και με ελάχιστο κόστος από 357 έως και 17.850 ευρώ ανά επιθεωρούμενο ακίνητο, ανεξαρτήτως εμβαδού, συν τουλάχιστον 238 ακόμη ευρώ για κάθε μηχάνημα κεντρικής θέρμανσης ή κλιματισμού που θα επιθεωρείται διαρκώς, θα ανέρχονται οι αμοιβές των "Ενεργειακών Επιθεωρητών" (μηχανολόγων κλπ. τεχνικών) που θα επιθεωρούν τις ιδιωτικές κατοικίες και οικοδομές και θα εκδίδουν το "Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου!
Οι παραπάνω προτεινόμενες αμοιβές των "ενεργειακών επιθεωρητών" αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο πρόσφατο συνέδριο για την "Εβδομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας" που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στο Ευγενίδειο Ιδρυμα και συμπεριλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση προσχέδιο της ΚΥΑ η οποία θα καθορίσει τους κανόνες ενεργειακής επιθεώρησης (ΚΕΝΑΚ) & έκδοσης του "ενεργειακού πιστοποιητικού"! Ετσι το ελάχιστο κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού για κάθε διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα εμβαδού μέχρι και 120 τ.μ. θα ανέρχεται σε 357 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2,975 ευρώ για κάθε περαιτέρω τ.μ., μέχρι τα 1.000 τ.μ., και κατά 1,785 ευρώ / τ.μ. για τα υπόλοιπα. Τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται και με την αναλογία κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στο κόστος των διαρκών (ανά 2,4 ή 5 έτη) περιοδικών επιθεωρήσεων του λέβητα κεντρικής θέρμανσης ή της εγκατάστασης κλιματισμού του όλου κτιρίου!
Πέραν αυτών, όπως ανέφερε στο παραπάνω συνέδριο ο κεντρικός εισηγητής του θέματος Μηχανολόγος κ. Σταμάτης Περδίος, "η δαπάνη τοποθέτησης νέων υαλοστασίων με διπλούς υαλοπίνακες σε κατοικία 120 τ.μ ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ ενώ η εξωτερική θερμομόνωση κοστίζει επιπλέον 6.000 ευρώ!"
Ο κ. Παραδιάς ενημέρωσε τη συνέλευση ότι ο ισχύων νόμος 3661/08 ορίζει ότι "κατά την πώληση ή τη μίσθωση κτιρίων (σ.σ. παντός εμβαδού) διατίθεται από τον ιδιοκτήτη στον αγοραστή ή μισθωτή αυτών πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης", το οποίο θα κατατάσσει κάθε διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα κλπ. σε μία ενεργειακή βαθμολογική κλίμακα, όπως γίνεται σήμερα με τις ηλεκτρικές συσκευές, και θα απαιτείται ακόμη και για την εκμίσθωση "γκαρσονιέρας"!
Ο κ. Παραδιάς επισήμανε ότι όλοι οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για την εξοικονόμηση ενέργειας, όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτιρίων στη χώρα μας δεν είναι ούτε νέοι, ούτε ενημερωμένοι, ούτε πλούσιοι για να σηκώσουν μόνοι τους και άμεσα το απίστευτο βάρος της ανακαίνισης των υπαρχόντων κτιρίων της χώρας, ούτε το κράτος υλοποιεί οποιοδήποτε πρόγραμμα ενημέρωσης, τεχνικής καθοδήγησης και οικονομική συμπαράστασης των ιδιοκτητών, αλλά ούτε και η αγορά είναι έτοιμη να παράσχει υλικά και υπηρεσίες ποιότητας σε προσιτές τιμές. Γι αυτό είναι προφανές ότι επί σειρά ετών θα είναι αδύνατη η υλοποίηση των επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα υπάρχοντα κτίρια, και, όπως τονίστηκε και στο παραπάνω συνέδριο, βάσιμοι είναι οι φόβοι όλων ότι "στην παρούσα μάλιστα συγκυρία της οικονομικής κρίσης, που πλήττει πολλούς, εάν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη της πολιτείας ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια κινδυνεύει να χαθεί και η όλη διαδικασία να εκφυλισθεί στην έκδοση του Δελτίου Ενεργειακής Ταυτότητας και στην αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή!"
Η ΠΟΜΙΔΑ συγκεκριμμένα φοβάται ότι τα υπέρογκα και παράλογα αυτά ποσά που θα απαιτείται να καταβάλλονται για να επιτραπεί στον ιδιοκτήτη η εκμίσθωση ακόμη και γκαρσονιέρας, στο τέλος θα εκφυλιστούν σε ένα αβάσταχτο «χαράτσι», σε ένα ακόμη πανάκριβο "εμπόριο σφραγίδων" και νέα εστία διαφθοράς και γραφειοκρατίας, που θα αποτελέσει τη "χαριστική βολή" σε μια ήδη παραπαίουσα αγορά μισθώσεων και θα οδηγήσει στην απαξίωση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού και ακόμη και σε πλήρη εγκατάλειψη και γκετοποίηση παλαιών κτιρίων, τα οποία δεν θα μπορούν ούτε λόγω κόστους να εκσυγχρονιστούν, ούτε λόγω έλλειψης ανεκτής βαθμολόγησης να μισθωθούν ή και να πουληθούν. Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει να εξαιρεθούν ρητά από την υποχρέωση αυτή όλες οι μισθώσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων εμβαδού έως και 200 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και των βοηθητικών χώρων.
Τέλος ο κ. Παραδιάς με την ιδιότητά του ως Προέδρου και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) ενημέρωσε τη Συνέλευση ότι στις 14.11.08 η Ευρωπαική Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο τροποποίησης της Οδηγίας 2002/91/ΕC για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση του ορίου των 1.000 τ.μ. και η άμεση συμμόρφωση όλων των ανακαινιζόμενων οικοδομών με τις νέες ενεργειακές προδιαγραφές. Μάλιστα το νέο σχέδιο προβλέπει να επεκταθεί υποχρεωτικά η αναφορά του πιστοποιητικού και σε όλες τις αγγελίες ή διαφημίσεις πώλησης ή μίσθωσης όλων των ακινήτων! Η UIPI οργανώνει την Παρασκευή 13.2.2009, (2.00 μ.μ., Charlemagne Building, Βρυξέλλες), μεγάλη εκδήλωση στα πλαίσια της «European Sustainable Energy Week» (Ευρωπαικής Εβδομάδας Ενέργειας) υπό την προεδρία του, για να επισημάνει το πρόωρο και αψυχολόγητο της τροποποίησης αυτής, αντιπροτείνοντας τη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, με έναρξη από τα μεγαλύτερα κτίρια του δημόσιου τομέα και τα κτίρια επαγγελματικής χρήσης.