Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20-04-2010 13:50:12 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας
Πάτρα, 20/04/2010
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ «ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ» & ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Τα εξοντωτικά δημοσιονομικά μέτρα κατά των ιδιοκτητών ακινήτων που υιοθετήθηκαν με τα πρόσφατα φορολογικά νομοθετήματα είναι τα εξής:
1. Έκτακτη εισφορά ακίνητης ιδιοκτησίας 2009 έως και 9 ο/οο
2. Φόρος κληρονομιάς, γονικής παροχής 1-10%
3. Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, έως και 2%, ακόμη και στα απρόσοδα!!!
4. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή και μισθωμένη κατοικία
5. Κατάργηση απαλλαγών δαπανών επισκευών κτιρίων
6. Περιορισμός απαλλαγής ΦΜΑ αγοράς πρώτης κατοικίας
7. Επιβολή «Πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας
8. Μείωση φοροαπαλλαγής τόκων για αγορά κατοικίας.
9. Παραμένει και η φορολόγηση μισθωμάτων πάνω από την κλίμακα (συμπλ. φόρος)!
Με το σ.ν. «Ταυτότητα Κτιρίων κλπ.», χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, νομοθετούνται σήμερα οι εξής έλεγχοι, αμοιβές και πρόστιμα:
1. Αμοιβές επιθεωρητών (μηχανικών, μηχανολόγων κλπ.) για εσαεί τεχνικούς ελέγχους στα κτίρια, στα πλαίσια της ενημέρωσης της «ταυτότητας κτιρίων».
2. Βαρύ πρόστιμο αλλαγής χρήσης χώρων, με 40ετή μόνον εξαίρεση κατεδάφισης
3. «Δημευτικά» πρόστιμα για τυχόν αδήλωτους χώρους με αλλαγή χρήσης.
Με υπό κατάρτιση Π.Δ. για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), επίκειται να καθοριστεί:
1. Αμοιβή ενεργ. επιθεωρητών 2,50€ /τ.μ. (3,03 με ΦΠΑ) για κτίρια πλην κατοικιών
2. Ελάχιστη αμοιβή 200€+ΦΠΑ=242€ ανά πιστοποιητικό, άρα μεγαλύτερη από 1€/μ
3. Αμοιβές για συνεχείς ανά 2-4 έτη επιθεωρήσεις λεβήτων,καυστήρων,κλιματιστικών
4. Υποχρεωτική έκδοση ενεργ. πιστοποιητικού ακόμη και για μίσθωση διαριού.
5. Εξαναγκασμός σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων χωρίς καμιά ενίσχυση.
Πέραν αυτών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UIPI, από την Ευρ. Ένωση έχουν θεσπιστεί ή δρομολογηθεί ήδη οι εξής ακόμη έλεγχοι στα κτίρια:
1. Οδηγία (95/16): Επιθεώρηση ασφαλείας νέων ανελκυστήρων.
2. Σύσταση (όχι οδηγία, 95/216):Επιθεώρηση ασφαλείας παλαιών ανελκυστήρων.
3. Σύσταση (2001/331: Περιβαλλοντική επιθεώρηση επαγγελματικών ακινήτων
4. Οδηγία (98/83): Επιθεώρηση ποιότητας ποσίμου νερού (όρια μολύβδου).
5. Οδηγία (83/477): Επιθεώρηση προστασίας κατοίκων από αμίαντο.
6. Οδηγία (2007/60): Επιθεώρηση προστασίας κτιρίων από πλημμύρες.
7. Πρόταση: Επιθεώρηση Εξοικονόμησης Νερού στα κτίρια.
8. Πρόταση: Επιθεώρηση κτιρίων για έλεγχο εκπομπής αερίων θερμοκηπίου.
9. Πρόταση: Επιθεώρηση προσβασιμότητας κτιρίων από Α.Μ.Ε.Α.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας, κλασσικό αποταμιευτικό πρότυπο της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει τεθεί πλέον σε διαδικασία εξόντωσης, Με τα μέτρα που νομοθετήθηκαν ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ πλήρως η ακίνητη ιδιοκτησία που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Ειδικότερα οι εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα είτε για να ελαττώσουν την περιουσία τους, είτε για να βρουν χρήματα να πληρώσουν τους φόρους που θα αρχίσουν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους. Σύντομα το δημόσιο θα αρχίσει τους πλειστηριασμούς ακινήτων όσων έχουν απρόσοδες περιουσίες, όπου τα «κοράκια» θα ενεδρεύουν.
Έτσι σε λίγο τα ακίνητα θα αρχίσουν να αλλάζουν χέρια και να περνούν σε όσους έχουν χρήματα και μπορούν να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία, ή τη δημιουργία εταιρειών. Θα έχουμε δηλαδή σημαντική αναδιανομή του πλούτου, μόνον που θα λειτουργεί ανάποδα: Οι πλούσιοι θα γίνουν ακόμη πλουσιότεροι!
Τα μέτρα αυτά καταδικάζουν σε αργό θάνατο την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσους ασχολούνται σ΄αυτές, αφού χαρακτηριστικό είναι ότι δυσχεραίνεται αδικαιολόγητα ακόμη και η απόκτηση πρώτης κατοικίας!
Το ανήκουστο όμως είναι ότι, μέσα σ΄ όλη αυτή την δραματική κατάσταση, η κυβέρνηση παραδίδει κυριολεκτικά δεμένους χειροπόδαρα τους ιδιοκτήτες κτιρίων όλης της χώρας σε αμφίβολης χρησιμότητας διηνεκώς επαναλαμβανόμενες επιθεωρήσεις και ελέγχους με υπέρογκες και αδικαιολόγητες αμοιβές, χωρίς κανείς να αντιδρά σ΄αυτό! Εύλογα συνεπώς είναι τα ερωτήματα:
* Γιατί προωθείται η ρύθμιση αυτή, χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, έστω και «ηλεκτρονική», χωρίς την παραμικρή συζήτηση με εκείνους που θα πληρώσουν το ασύλληπτο κόστος της, αλλά με «διαβούλευση» μόνον με εκείνους που θα εισπράττουν αναγκαστικές αμοιβές επί γενεές, δήθεν «για το καλό μας»!!!
* Γιατί αντί σήμερα να καταργούμε ή να έστω να μειώνουμε τα «κλειστά» επαγγέλματα με τις υποχρεωτικές αμοιβές, δημιουργούμε μια νέα κατηγορία προνομιούχων επαγγελματιών με κατοχυρωμένη δια βίου απασχόληση και αμοιβές, και με αναγκαστικό πελάτη ολόκληρο τον ελληνικό λαό, και μάλιστα με δικαίωμα κυριολεκτικά «ζωής ή θανάτου» στην περιουσία του;
* Γιατί αντί σήμερα να περιορίζουμε τη γραφειοκρατία, δημιουργούμε νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα των πολιτών;
* Γιατί αντί σήμερα να περιορίζουμε τις εστίες και διαδικασίες διαφθοράς, δημιουργούμε ακόμη μία εστία διαφθοράς, μεγαλύτερη από κάθε άλλη;
* Γιατί δεν αξιοποιεί το δημόσιο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανά του, αλλά πρέπει να δημιουργήσει στρατιές ιδιωτών «επιθεωρητών» που θα αξιώνουν συνεχώς αμοιβές για αναγκαστικές υπηρεσίες από τους πολίτες;

ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΠΟΜΙΔΑ ΚΑΙ Η ΕΙΑΝΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, αμέσως μετά την δρομολόγηση των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων της χώρας, να επαναξιολογηθούν τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα σε βάρος της ακίνητης ιδιοκτησίας ψύχραιμα και χωρίς δογματισμούς, και να καταργηθεί ότι είναι αντιπαραγωγικό και επιζήμιο. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε το αυτονόητο: Να απαλλαγούν από το ΦΑΠ όλα τα απρόσοδα ακίνητα, όπως φημολογείται ότι έγινε δεκτό για τα ακίνητα των εξωχώριων εταιριών (Off-shore).

ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ, να αποσυρθούν άμεσα τα άρθρα 1-4 του νομοσχεδίου περί «Ταυτότητας Κτιρίων» και να επανέλθουν με νέο σ.ν. μετά από πραγματικό και ειλικρινή δημόσιο διάλογο, ώστε να θεσμοθετηθεί μόνον ότι είναι χρήσιμο, και όχι ότι είναι χαριστικό! Ο υπολογισμός του προστίμου διατήρησης αλλαγής χρήσης να γίνει με βάση την αντικειμενική αξία των χώρων, πλην του συντελεστή εμπορικότητας, ώστε το πρόστιμο να είναι προσιτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ, να προσδιοριστεί η αμοιβή των επιθεωρητών στο ελάχιστο όριο των 100 € + ΦΠΑ, και στο 1€/τ.μ. τόσο για τις κατοικίες όσο και για τους επαγγελματικούς χώρους, αφού εφαρμόζεται η ίδια μέθοδος επιθεώρησης. Στις μισθώσεις ακινήτων μικρού εμβαδού το πιστοποιητικό να εφαρμοστεί μετά διετία από την έναρξη επιθεωρήσεως των νέων οικοδομών.