Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΜΙΔΑ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ AKIΝΗΤΩΝ

12-05-2010 09:34:29 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ επισκέφθηκε τη Δευτέρα 10-5-2010 την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, στα πλαίσια των επαφών της με τους παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας, με κεντρικό αντικείμενο συζήτησης τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης μέσα στη σημερινή οικονομική κρίση.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς εξέθεσε στην κα Υπουργό τα πρωτοφανή προβλήματα και τα οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργεί στους ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων ο νέος φορολογικός νόμος και ιδιαίτερα ο ετήσιος φόρος ακίνητης περιουσίας, που επιβαρύνει όχι μόνον τα προσοδοφόρα, αλλά και τα απρόσοδα ακίνητα, και ιδιαίτερα τα ανοίκιαστα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά σε όλη τη χώρα. Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει μια υπερπροσφορά δομημένου κτιριακού όγκου τόσο επαγγελματικής, όσο και στέγη κατοικίας, η οποία από ετών λειτουργεί υπέρ των ενοικιαστών. Συνεπώς η αγορά των ενοικίων είναι σταθεροποιημένη από μακρού, και συγκεκριμένα ήταν το πρώτο θύμα της ύφεσης στη χώρα μας. Όμως, τόνισε ο κ. Παραδιάς, οι σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνον με ενότητα, ομοψυχία και συνεργασία όλων των ελλήνων. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, και στο κέντρο που χειμάζεται ιδιαίτερα, αλλά και στις τοπικές αγορές. Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν και θα κάνουν, οικειοθελώς και ο καθένας κατά την κρίση του, κάθε αναγκαία κατά περίπτωση συμφωνία και προσαρμογή των καταβαλλομένων ενοικίων, με στόχο, μέσα στη σημερινή κρίση, να μη χαθεί ούτε ένας από τους υπάρχοντες ενοικιαστές! Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας και η οικονομία μας να ξαναβρεί γρήγορα το δρόμο της ανάπτυξης!

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Κας ΚΑΤΣΕΛΗ. «Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θέλουμε να στηρίξουμε τον επαγγελματία με δραστική μείωση των υποχρεώσεών του, σε περίπτωση που θα θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί ή και να τερματίσει την υπάρχουσα μίσθωση ξεκινώντας μια νέα. Για το λόγο αυτό, καταθέτω στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, τροπολογία με την οποία αναμορφώνεται το άρθρο 43 του π.δ. 34/1995, προκειμένου η καταγγελία μιας μίσθωσης εκ μέρους του μισθωτή να μπορεί να γίνει μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, προβαίνουμε σε δραστική μείωση του χρόνου καταγγελίας σε τρεις μήνες από έξι, που ισχύει τώρα. Παράλληλα, περιορίζουμε την καταβαλλόμενη αποζημίωση εκ μέρους του μισθωτή από το μίσθωμα τεσσάρων μηνών σε ένα μήνα. Αυτές είναι ουσιαστικές ρυθμίσεις, που πραγματικά θα δώσουν μια ανάσα στον επαγγελματία, ο οποίος σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο θέλει πραγματικά να βρει μίσθωμα με χαμηλότερο κόστος».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ: Το άρθρο 43 αποτελούσε πάντοτε ανωμαλία στο χώρο του δικαίου, γιατί πρώτον καθιέρωνε πάντοτε ιδιαίτερα άνιση και μονομερή προστασία στην πλευρά των ενοικιαστών (24 ενοίκια η αποζημίωση του ενοικιαστή, 4 του ιδιοκτήτη, το οποίο τώρα μειώνεται σε ένα) και δεύτερον καταρράκωνε την έννοια του "pacta sunt servanda", ευλογώντας το "είπα-ξείπα, κλπ...". Η εφαρμογή του αφορούσε στην ουσία κυρίως τους ισχυρούς και φερέγγυους ενοικιαστές, οι οποίοι τώρα γίνονται ακόμη ισχυρότεροι απέναντι στους ιδιοκτήτες. Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό της να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί. Το αρνητικό είναι ότι η διάταξη θα διευκολύνει τους παλαιούς μισθωτές που επιθυμούν να αποχωρήσουν από υπάρχουσες μισθώσεις χώρων που δεν τους εξυπηρετούν πλέον. Το θετικό μπορεί να είναι στο υπερνικήσουν τους δισταγμούς τους για σύναψη νέων μισθώσεων όσοι υποψήφιοι νέοι ενοικιαστές ενδιαφέρονται να μισθώσουν εμπορικούς χώρους για να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, αλλά δεν θα ήθελαν αυτό να συνεπάγεται μακροχρόνιες μισθωτικές υποχρεώσεις σε βάρος τους, αν η επιχειρηματική πορεία δεν αποδειχθεί η αναμενόμενη.

ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Κεντρικός παράγοντας διαμόρφωσης του ύψους των ενοικίων είναι η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, δεδομένου ότι σήμερα το Δημόσιο είναι όχι μόνον ουσιαστικός δικαιούχος του μεγαλύτερου μέρους των εισπραττομένων μισθωμάτων, αλλά μέσω του νέου ΦΑΠ διεκδικεί και μέρος της ίδιας της περιουσίας τους. Γι΄αυτό, αυτονόητη προϋπόθεση για τη διατήρηση των ενοικίων σε χαμηλά επίπεδα είναι να μην αυξηθούν εν τω μεταξύ οι "αντικειμενικές" αξίες των ακινήτων, ή έστω αυτές με τις οποίες θα υπολογίζεται η ετήσια φορολογία κατοχής ακινήτων (Φ.Α.Π.- Τ.Α.Π.), δηλαδή οποιαδήποτε τυχόν αύξηση των αξιών αυτών να αφορά αποκλειστικά τη μεταβίβαση και όχι την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας. Επί της ουσίας όχι μόνον δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για αύξησή τους, αλλά αντίθετα, ιδιαίτερα εξ αιτίας και των μέτρων που λαμβάνονται, είναι επείγουσα η ανάγκη δραστικής μείωσης των "αντικειμενικών" αξιών των επαγγελματικών & βιοτεχνικών ακινήτων, και ιδιαίτερα των "συντελεστών εμπορικότητας", όπως έχουν ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ και όλες οι επαγγελματικές οργανώσεις!