Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

Το νέο τοπίο στους φόρους ακινήτων

30-12-2010 20:29:43 Πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα μυστικά, σχετικά με τα ακίνητα, περιλαμβάνει ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Από τη μελέτη που προκύπτει, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα που παρέχεται στους φορολογούμενους να αποκτήσουν ακίνητο, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ και έκτασης έως 120 τ.μ. , χωρίς η εφορία να εξετάσει την προέλευση των χρημάτων. Συεγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει την αναστολή εφαρμογής του «πόθεν έσχες» μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012, με προφανή στόχο να κινηθεί κάπως η αγορά ακινήτων. Άλλο παράδειγμα: Με βάση τον ίδιο νόμο, απαλλάσσονται από τον φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής, ποσά έως 200.000 ευρώ, που γίνονται αποκλειστικά για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι, όσοι επιθυμούν, μπορούν να κάνουν χρήση, για την αγορά πρώτης κατοικίας, χρηματικών ποσών από τους γονείς τους, χωρίς εκείνοι να επιβαρυνθούν με τον ισχύοντα φόρο 10%. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, όσοι αποφασίσουν να αγοράσουν ακίνητο θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και τα εξής:
a) Για αγορά πρώτης κατοικίας από άγαμο, το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα. Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρους έως 20 τ.μ. εφόσον βρίσκονται στο ίδιο συμβόλαιο αγοράς και αποκτώνται ταυτόχρονα.
b) Για αγορά οικοπέδου από άγαμο το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 50.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά του υπόχρεου και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα.
c) Οι αγοραπωλησίες παλαιών κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων καθώς και πρώτης κατοικίας, θα επιβαρύνονται με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων(ΦΜΑ). Ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή κάθε ακινήτου και υπολογίζεται με συντελεστή 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αντικειμενικής ή της δηλωθείσας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, και τα υπόλοιπα με συντελεστή 10%. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που το ακίνητο είναι πρώτη κατοικία, τότε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο. Δηλαδή στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας, επειδή υπάρχει αφορολόγητο όριο, δεν εφαρμόζεται ο χαμηλός συντελεστής.
Αντικειμενικές
Πάντως όσοι αποφασίζουν να προχωρήσουν εντός του 2011 στην αγορά ακινήτων καλό θα ήταν να το πράξουν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Και αυτο διότι η κυβέρνηση σκοπεύει τον Ιούλιο του 2011 να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο του 2011 θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περίπου 5.000 οικισμοί. Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών εξετάζει την αλλαγή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών με στόχο τη σταδιακή εξίσωση των τιμών της εφορίας και των αγοραίων τιμών. Το νέο σύστημα θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές και ανάλογα με την διακύμανση τους θα αναπροσαρμόζονται πιθανόν και κάθε τρεις ή έξι μήνες οι τιμές. Δηλαδή εάν σε μία περιοχή οι εμπορικές τιμές πώλησης ακινήτων παρουσιάζουν μείωση 15% αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η προσφορά και η ζήτηση θα διαμορφώνουν τις τιμές που θα χρησιμοποιεί η εφορία για τη φορολόγηση των ακινήτων. Οι τιμές αυτές, που θα λαμβάνονται υπόψη για την φορολογία των ακινήτων, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο όλους τους ενδιαφερόμενους (εφορία,συμβολαιογράφους,πολίτες) για τον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων. Ετσι, οι τιμές με βάση τις οποίες η εφορία θα προσδιορίζει τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων δεν θα αναπροσαρμόζονται όπως γινόταν μέχρι σήμερα με απόφαση του υπουργείου οικονομικών, ανά δύο ή τρία έτη αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
ΠΗΓΗ :
Άρθρο του Προκόπη Χατζηνικολάου, Παρασκευή 24 – Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ