Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

04-02-2012 19:31:46 1. Κυρία Αθανασιάδη ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ακινήτων το τελευταίο διάστημα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Στο χώρο των ακινήτων το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστες πωλήσεις και εν γένει μεταβιβάσεις ακινήτων. Ελάχιστα κινείται η αγορά ακόμα και σε νεόδμητα ακίνητα, ενώ οι όποιες πωλήσεις γίνονται αφορούν σε ακίνητα μεγάλης παλαιότητας. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις μισθώσεις, όπου εγκαταλείπονται πλέον πάρα πολλά μισθωμένα ακίνητα, για τα οποία δεν υπάρχει ελπίδα εκ νέου μισθώσεως, τουλάχιστον σύντομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενοικιαστές είτε εξώνονται λόγω οφειλομένων μισθωμάτων, είτε εγκαταλείπουν τα ακίνητα αφήνοντας ανεξόφλητες μεγάλες οφειλές όχι μόνον μισθωμάτων, αλλά και ρεύματος, νερού, κοινοχρήστων κ.λ.π.

2. Οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατακόρυφα. Που κυμαίνονται οι τιμές στην Πάτρα και προβλέπεται και περαιτέρω μείωση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες διαμορφώνονται κυρίως από τη ζήτηση, αλλά και από την αγοραστική δύναμη του κοινού, έχουν μειωθεί πολύ εξαιτίας και των δύο αυτών παραμέτρων, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι ελάχιστη, λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, γεγονός που θέτει αρνητικό πρόσημο και στην αγοραστική δύναμη των μέχρι πρότινος ενδιαφερομένων αγοραστών. Παρά το γεγονός όμως ότι οι τιμές είναι λείαν ελκυστικές το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι μηδαμινό.

4. Με τα νοίκια τι γίνεται; Πολλοί μισθωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και είτε ζητούν μείωση ενοικίου, είτε ψάχνουν για φθηνότερα διαμερίσματα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όπως και παραπάνω ανέφερα τα πράγματα και στις μισθώσεις είναι άσχημα, και το να ζητήσει κανείς μείωση στο μίσθωμα είναι η ευχάριστη αλλαγή στην μισθωτική σύμβαση, αφού το σύνηθες είναι η εγκατάλειψη των μισθίων ακινήτων, τις περισσότερες φορές αφήνοντας πίσω οι μισθωτές πολλά οφειλόμενα μισθώματα και ανεξόφλητους λογαριασμούς. Είναι βέβαια και αρκετές οι περιπτώσεις που οι μισθωτές αφήνουν το μίσθιο, πριν λήξει η συμφωνημένη διάρκεια και αναζητούν σπίτι με φθηνότερο ενοίκιο, ή μικρότερο ή σε φθηνότερη περιοχή.

5. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μπει στο στόχαστρο του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Μπορούν οι ιδιοκτήτες να ανταπεξέλθουν στα χαράτσια που επιβάλλονται;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πράγματι μπήκαν στο στόχαστρο του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης διότι το ακίνητο είναι η μόνη σταθερή πηγή φορολόγησης, αφού όπως είναι γνωστό, τα χρήματα και οι αϋλοι τίτλοι διαφεύγουν της φορολόγησης, λόγω των «μακρινών ταξιδιών που διανύουν», με προορισμό τις Τράπεζες του εξωτερικού και τους φορολογικούς παράδεισους. Ως εκ τούτου ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στην Ελλάδα είναι το μόνο εξιλαστήριο θύμα, εναντίον του οποίου και μέσω της ληστρικής φορολόγησης, επιχειρεί το κράτος, να καλύψει τα τεράστια ελλείμματά του, αλλά και την ανεπάρκειά του. Μια τέτοιου είδους όμως φορολογική επιδρομή σε ιδιοκτησίες και ιδιοκτήτες, είναι προφανές ότι οδήγησε σε περαιτέρω ύφεση την οικονομία της χώρας, μέσω κυρίως του αφανισμού της οικοδομικής δραστηριότητας και της νέκρωσης της αγοράς των ακινήτων, ενώ κατάντησε κάθε έναν ιδιοκτήτη μόνιμο οφειλέτη του Δημοσίου και των ΟΤΑ και ήδη τώρα και των ΔΕΚΟ, (βλέπετε Ειδικό Τέλος Ακινήτων κ.λ.π.), οδηγούμενο ωστόσο όχι σε απώλεια του ακινήτου του μέσω των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, αλλά και σε απώλεια της προσωπικής του ελευθερίας, μέσω της φυλακίσεως που προβλέπουν οι νόμοι για τους οφειλέτες του Δημοσίου και όχι μόνον!!!.

6. Πιστεύετε ότι τελικός στόχος είναι τα ακίνητα να περάσουν στα χέρια τρίτων, καθώς οι μικροιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να κρατήσουν τις περιουσίες τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ακόμα και εάν αυτός δεν είναι ο στόχος, είναι σίγουρο ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας άνευ προηγουμένου και άνευ λογικής φοροεπιδρομής, που αριθμεί πλέον των 40 φόρων και τελών σε βάρος του ακινήτου και σε βάρος του πενιχρού συνήθως εισοδήματος των ιδιοκτητών, που τις περισσότερες φορές δεν προέρχεται από τα ακίνητα, αλλά από την εργασία του ιδιοκτήτη, καθότι όπως και παραπάνω ανέφερα, τα περισσότερα ακίνητα είναι σήμερα απρόσοδα.

7. Πως βλέπετε το μέλλον στην αγορά ακινήτων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το μέλλον στην αγορά των ακινήτων φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, εφόσον το κράτος συνεχίσει την ίδια μέχρι σήμερα πολιτική. Αν όμως αντιληφθούν οι ιθύνοντες ότι το ακίνητο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και ισχυρούς μοχλούς της οικονομίας, και από την μία πλευρά μειώσουν την υπερφολόγηση του ακινήτου και από την άλλη πλευρά προσφέρουν κίνητρα για την αναθέρμανση της αγοράς των ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας, τότε πιστεύω ότι οι εξισορροπητικές δυνάμεις θα επηρεάσουν την αγορά των ακινήτων, με αποτέλεσμα τα ακίνητα να λάβουν και πάλι την πραγματική τους αξία, ούτε δηλαδή να υπερεκτιμώνται, αλλά ούτε και να υποεκτιμούνται, ενώ η επένδυση στα ακίνητα θα γίνει και πάλι πόλος έλξης ελλήνων και ξένων επενδυτών, μέσα σε ένα υγειές και ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον και όχι κάτω από τις συνθήκες «ξεπουλήματος» και εξαθλίωσης που επικρατούν σήμερα.

Τα άμεσα μέτρα που προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων και η Ένωση Ιδιoκτητών Ακινήτων Ν. Αχαίας είναι τα εξής:

1. Ενοποίηση ΦΑΠ- ΕΕΤΗΔΕ-ΤΑΠ και αντικατάστασή τους από έναν ετήσιο φόρο με ενιαίο χαμηλό συντελεστή, τον οποίο θα μπορούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες σε μόνιμη βάση.
2. Αντικειμενικές Αξίες: Όχι αύξηση, αλλά άμεση μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας – Αύξηση συντελεστών παλαιότητας.
3. Ειδικό τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), για όσο ισχύει: Μείωση συντελεστών τέλους, δυνατότητα διόρθωσης λαθών από τους Εφόρους, απαλλαγή όσων πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν.
4. Παροχή δυνατότητας εξόφλησης φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, για χρέη άνω των 50.000€ για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ή 150.000€ για τα οποία προωθείται η θέσπιση ποινής κάθειρξης ( 5 ετών και άνω)!.
5. Ενεργειακό κλπ. πιστοποιητικά: Αναστολή για μικρά ακίνητα, περιορισμός δικαιολογητικών και αμοιβών, κατάργηση ή περιορισμός των ποικίλων βεβαιώσεων, πιστοποιητικών & σχεδιαγραμμάτων.
6. Εμπορικές Μισθώσεις: Κατάργηση διατάξεων που καθιστούν την ιδιοκτησία «ξέφραγο αμπέλι».
7. Δυστροπία Μισθωτών: Επίσπευση χρονοβόρων διαδικασιών, μείωση δικαστικών επιδόσεων, μείωση χρόνου φύλαξης πραγμάτων.
8. Φορολογικές Βεβαιώσεις: Αντικατάσταση από υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογούμενων.
9. Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα και αμοιβές, ώστε να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι.
10. Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Να αποσυρθεί το σχέδιο διατάγματος περί χρήσεων γης, που απαξιώνει την εκτός σχεδίου ιδιωτική ακίνητη περιουσία.

ΠΗΓΗ Εφημερίδα 4η ΕΞΟΥΣΙΑ, Φύλλο 3ης Φεβρουαρίου 2012