Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ι.Α.Ν.Α ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

28-11-2012 16:24:16 Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η ετήσια συνάντησή μας έχει συνδυασθεί με όχι ευχάριστα νέα σχετικά με την ακίνητη ιδιοκτησία. Εφέτος βέβαια τα πράγματα είναι χειρότερα, όταν το χαράτσι είναι πια καθεστώς, όταν η φορολόγηση των ενοικίων από το πρώτο ευρώ, είναι μία πραγματικότητα, όταν ο ΦΑΠ του 2010 και του 2011 δεν έχει έρθει ακόμα, γιατί από ότι έμαθα έχουν έλλειψη από υπογλώσσια χάπια, που προτείναμε στο Υπουργείο να τοποθετήσει στους φακέλους πριν τους αποστείλει στους φορολογούμενους, όταν δεκαπλασιάστηκε το ΤΑΠ, όταν αναμένεται νέος SUPER ΦΑΠ, όταν ακούγεται ότι μπορεί και να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Όταν οι περισσότεροι ενοικιαστές οφείλουν ενοίκια έξη μηνών και ενός έτους πολλές φορές και που όταν τους ενοχλήσεις εγκαταλείπουν τα ακίνητα, αφήνοντας απλήρωτα κοινόχρηστα, νερό και ρεύμα και το κλειδί στο πατάκι της πόρτας! Όταν όσοι από τους ενοικιαστές παραμένουν στα ακίνητα, κάθε εξάμηνο ζητούν μείωση του ενοικίου, όταν τα περισσότερα ακίνητα είναι κενά και αδιάθετα και όταν οι ιδιοκτήτες δεν είναι άλλοι από αυτούς τους ίδιους Έλληνες που μπορεί να έχασαν τη δουλειά τους, ή να τους συρρικνώθηκε απελπιστικά ο μισθός τους ή η σύνταξή τους και δεν έχουν κανένα εισόδημα από τα ακίνητά τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές που είδαν το φως της δημοσιότητας, περισσότεροι από 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, αδυνατούν να βρουν αγοραστές.
Ο προϋπολογισμός του κ. Στουρνάρα προβλέπει ύφεση 4,5% για το 2013, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξαγγέλλει μέτρα που οδηγούν την αγορά των ακινήτων στην καταστροφή, συμπαρασύροντας μαζί της και ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η κρίση στην αγορά των ακινήτων έχει κοστίσει την συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), κατά 6%, ώστε να διαφαίνεται ότι με τέτοιες συνθήκες, η πτώση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το έτος 2013.
Η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 49,2 % τον Ιούλιο του έτους 2012 σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα εξ αιτίας αυτού του λόγου στα ταμεία του κράτους να φθάνουν λιγότερα έσοδα από φόρο εισοδημάτων και από ΦΠΑ, η απώλεια δε αυτή σε καμία περίπτωση δεν εξισορροπείται από την αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα.
Οι λοιπές επίσης συναλλαγές στα ακίνητα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από το 50%, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές απώλειες από τους φόρους μεταβίβασης, από το ΦΠΑ, και από το φόρο εισοδήματος, φυσικών και νομικών προσώπων.
Είναι προφανές ότι το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται στην αγορά, η φορολαίλαπα στα ακίνητα και το κλείσιμο στην στρόφιγγα της χρηματοδότησης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν οδηγήσει και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω νέκρωση την αγορά των ακινήτων και στον αφανισμό της ιδιοκτησίας και των κατόχων της.
Για την ανατροπή μιας τέτοιας κατάστασης επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα όπως:
η φορολογική ελάφρυνση της ακίνητης ιδιοκτησίας,
η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων,
η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πωλήσεις, γονικές παροχές, δωρεές κλ.π.
η ρευστότητα των Τραπεζών και η διαθεσιμότητα δανειακών κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων και την ανοικοδόμηση και
η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Μόνον τέτοιου είδους κινήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θετική προοπτική για την αναθέρμανση της αγοράς των ακινήτων, η οποία θα συμβάλει με τη σειρά της στη βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Επιχειρώντας τέλος να προσεγγίσω και με έναν ακόμα τρόπο τα ερωτήματα που το φετινό Forum Ανάπτυξης, θέτει, δηλαδή «τι κάνουμε σήμερα για να επιβιώσουμε και να πάμε μπροστά»; «Τι λέμε στα παιδιά μας για το μέλλον τους;» τολμώ να σας προτείνω:
Να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα μας, όχι μόνον ως μία θεωρητική διανοητική κατάσταση, αλλά ως μοχλό και κινητήρια δύναμη που μπορεί να μας βγάλει από τις δύσκολες στιγμές που περνάμε.
Να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία μας και το μυαλό μας και να θυμόμαστε ότι το πιο ισχυρό δένδρο είναι το καλάμι, που λυγίζει, αλλά δεν ξεριζώνεται από τον άνεμο.
Να αλλάξουμε, δημιουργώντας κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, γιατί το ζήτημα δεν είναι να μείνουμε προσκολλημένοι μόνο στο παρελθόν, αλλά να παράγουμε και μέλλον.
Και στα παιδιά μας, ας πούμε να ζωγραφίζουν πάλι με «χρώμα» και όχι με «χρήμα».