Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

05-12-2013 14:16:07 Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο στον Νομό Αχαΐας, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο άκουσμα της επικείμενης άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την κατά συνέπεια αυτής αναγκαστική εκποίηση της περιουσίας τους.
Ειδικότερα, ολοένα και πιο έντονο ακούγεται το ενδεχόμενο της άρσης προστασίας της κύριας κατοικίας από 1 Ιανουαρίου του έτους 2014, κάτω υπό την ασφυκτική πίεση και την αμετάπειστη θέση των εκπροσώπων της τρόικας. Δεδομένης όμως της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που ταλανίζει την χώρα μας ήδη από το έτος 2008 μέχρι και σήμερα με αμείωτη ένταση, η διατήρηση του καθεστώτος της προστασίας της κύριας κατοικίας αποτελεί μονόδρομο και επιπλέον θα έπρεπε να αποτελεί προσωπική δέσμευση του συνόλου των βουλευτών της χώρας μας.
Η πρώτη κατοικία, πρέπει να αποτελεί ακατάσχετο πράγμα κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς ο ιδιοκτήτης πέραν από την αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών του, βρίσκεται αντιμέτωπος με το «τσουνάμι» των φόρων και τις επερχόμενες αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου και του Υπουργείου Οικονομικών. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν μεταξύ άλλων τεράστια ποσά για ενιαίο φόρο και ΦΑΠ, την ίδια χρονική στιγμή κατά την οποία ούτε δυνατότητα εκποίησης της ακίνητης περιουσίας τους υπάρχει, (καθώς η αγορά έχει παγώσει και παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις,) ούτε φυσικά μπορούν να αποκομίσουν οποιοδήποτε όφελος ή κάποιο εισόδημα από αυτήν.
Είναι εξωφρενικό και παράλογο να συζητάμε για απελευθέρωση των πλειστηριασμών μετά την 31-12-2013 με το σκεπτικό ότι υπάρχουν δανειολήπτες που έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν εξαιτίας της προστασίας αυτής. Η αλήθεια είναι ότι στην σημερινή Ελλάδα η πλειονότητα των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας και αυτοί είναι οι άνθρωποι που απώλεσαν την εργασία τους ή ακόμα και το 50% και 70% των εισοδημάτων τους και αδυνατούν όχι μόνον να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, αλλά αδυνατούν να καλύψουν κυρίως τις πρωταρχικές τους ανάγκες τις δικές τους και των παιδιών τους για σίτιση και ένδυση, αναγκαζόμενοι τις περισσότερες φορές να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους και φυσικά κάθε εξωσχολική απασχόληση και επιμόρφωση αυτών.
Κανείς βέβαια δεν ισχυρίζεται ότι πίσω από τον μανδύα της νομιμότητας θα πρέπει να καλύπτονται και άτομα τα οποία δεν χρήζουν προστασίας, άτομα τα οποία δηλαδή απλά δεν θέλουν να πληρώσουν, αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι και πραγματικά δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος γι’ αυτούς, ούτε αυτή η μικρή μερίδα των δανειοληπτών να χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως πρόσχημα για την επιβολή άδικων και αντισυνταγματικών μέτρων κατά αθώων και έντιμων στην συντριπτική τους πλειοψηφία πολιτών.
Ως εκ τούτου στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία η σκέψη και μόνο να ανασταλεί η υπάρχουσα προστασία των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, θα οδηγούσε σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο, αφού όχι μόνο δεν έχει μεταβληθεί τίποτα σε επίπεδο δημοσιονομικό από το έτος 2008, όταν για πρώτη φορά χορηγήθηκε η αναστολή αυτή, αλλά αντίθετα η οικονομική κατάσταση, ιδίως των νοικοκυριών, ακολουθεί διαρκώς φθίνουσα πορεία.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σταθμιστεί το γεγονός ότι οι δανειολήπτες χωρίς δική τους ευθύνη έφτασαν στο σημείο να αδυνατούν σήμερα να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Όταν υπογράφτηκαν οι δανειακές συμβάσεις επικρατούσαν συνθήκες τέτοιες που εξασφάλιζαν και για τα δύο μέρη την ισορροπία της παροχής και της αντιπαροχής και την εκπλήρωση των εκατέρωθεν υποχρεώσεων. Σήμερα όμως που τα περιστατικά πάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι εκάστοτε δανειακές συμβάσεις μεταβλήθηκαν, για λόγους που ήταν έκτακτοι και δεν μπορούσαν να προβλεφθούν και από τη μεταβολή αυτή η παροχή εν όψει της αντιπαροχής έγινε ιδιαίτερα επαχθής για τους δανειολήπτες, δεδομένου ότι η αναμενόμενη ισορροπία, στην οποία αυτοί απέβλεψαν κατά την κατάρτιση της συμβάσεως, ανατράπηκε βιαίως, λαμβανομένης υπόψη ωστόσο και της καταχρηστικότητας και της καταπλεονεκτικότητας πολλών από τους όρους των συμβάσεων, η κατάσταση που δημιουργήθηκε, λόγω της δυσαναλογίας, είναι απαράδεκτη και αποδοκιμαστέα, ενώ η εμμονή στη συμφωνηθείσα εκπλήρωση καθίσταται αντίθετη προς την απαιτούμενη στις συναλλαγές ευθύτητα και εντιμότητα.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν το κράτος δικαίου και το κράτος αλληλεγγύης, με εργαλεία του το Σύνταγμα και τους νόμους, επιτάσσει την προστασία των ασθενεστέρων, την λήψη δραστικών μέτρων υπέρ των αδυνάτων, αλλά κυρίως την αναμόρφωση των δανειακών συμβάσεων, (π.χ. με περικοπές και μείωση του οφειλόμενου κεφαλαίου, αντίστοιχη με αυτήν των μισθών), ώστε η παροχή του οφειλέτη να ανταποκρίνεται στις ατομικές και οικογενειακές του δυνατότητες και στις εν γένει οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Κυριακή Αθανασιάδη
Πρόεδρος Δ.Σ Ε.Ι.Α.Ν.Α