Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαϊας
Μιαούλη 43-45, 26 222, Πάτρα
Τηλ: 2610 622800, Fax: 2610 622700
Οι Πρόεδροι ιδιοκτητών μεταξύ των πρώτων ομήρων της κατοχής και των συλληφθέντων της Χούντας!

Επίκαιρη ιστορική ανάρτηση: Για την οργάνωση των ιδιοκτητών ακινήτων η 3η Μαίου 1941 και η 21η Απριλίου 1967 είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Οι Πρόεδροι της οργάνωσης των ιδιοκτητών ακινήτων Ιωάννης Παμπούκης και Αχιλλέας Αντωνόπουλος, συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ των πρώτων ομήρων και συλληφθέντων των καθεστώτων που επικράτησαν στη χώρα μας τις περιόδους εκείνες!  Τα παρακάτω περιστατικά είναι γραμμένα στο περιθώριο και μόνον της ιστορίας της πατρίδας μας, αλλά αξίζει να μην ξεχαστούν...

3.5.1941: Η  ομηρεία του Ιωάννη Παμπούκη από τους Γερμανούς...

 

Με την είσοδο των Γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση του Γερμανικού στρατού στις 3 Μαΐου 1941, στο κέντρο της Αθήνας. Την προηγούμενη ο Γερμανός φρούραρχος ζήτησε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Αμβρόσιο Πλυτά  (ο οποίος ήταν ήδη Δήμαρχος από 16 Σεπτεμβρίου του 1936 και παρέμεινε μέχρι 10  Μαΐου  του1941) να ορίσει 12 επιφανείς πολίτες που θα κρατούντο όμηροι σαν εγγύηση ότι δεν θα γινόταν επίθεση κατά των παρελαυνόντων στρατευμάτων! Ο Δήμαρχος δεν γνώριζε τον λόγο αυτής της ομηρείας και όταν ρώτησε σχετικά, ο γερμανός φρούραρχος του εξήγησε ψυχρά: «Οι άνθρωποι αυτοί θα υποστούν τα αντίποινα και εν ανάγκη θα εκτελεστούν»!

 

 Έτσι ο δήμαρχος Αθηναίων σε λίγες ώρες ειδοποίησε να παρουσιαστούν στο Δημαρχείο το πρωί της 3.5.1941 οι πιο κάτω επιφανείς Αθηναίοι: 

1.      Φωτεινός Γεώργιος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

             2.      Σταυρόπουλος Άγγελος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

3.      Σκουζές Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Αθηναίων.

             4.      Ράπτης Βασίλειος,  Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθηνών.
             5.      Καλομοίρης Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Συνομοσπονδίας Εργατών.
             6.      Παμπούκης Ιωάννης,  Πρόεδρος της Κτηματικής Ένωσης Αθηνών.

7.      Μανέας Κλέαρχος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

8.      Παπαγιάννης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

9.      Πετράκης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

10.    Σταθάτος Αντ.,  Πρόεδρος της ΕΛΠΑ

11.    Γιοκορέτσας Απόστολος, Πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών.

12.  Γεωργάτος Α., Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στην παρέλαση θεατές ήταν μόνο Γερμανοί. Πίσω από τη φιλαρμονική διακρίνεται το συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος, επί της οποίας είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Παρά το υπερήφανο ύφος οι Γερμανοί πραγματοποίησαν την παρέλασή τους με την ύπαρξη ομήρων....

 

 

 

 

 

 

 

Όλοι οι προσκληθέντες παρουσιάστηκαν στο Δημαρχείο της Αθήνας στις 7.30 το πρωί της 3ης Μαΐου 1941 και περιορίστηκαν υπό την φύλαξη Γερμανών στρατιωτών. Δεν τους απέκρυψαν ότι θα παρέμεναν εκεί και δύο ώρες μετά την λήξη της παρελάσεως σαν όμηροι που θα εγγυώνται την μη ύπαρξη επεισοδίων  κατά την Γερμανική παρέλαση.  Μετά το πέρας της παρέλασης και αφού πέρασαν δύο ώρες από την λήξη της, έφτασε ο υπασπιστής του φρούραρχου για να τους αναγγείλει ευγενώς ότι ήταν ελεύθεροι . 

Οι Γερμανοί δεν επέτρεψαν να δημοσιευτούν τα ονόματα τους στις εφημερίδες ούτε να κοινολογηθεί το γεγονός...

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γερμανικά άρματα παρελαύνουν ενώπιον του Αρχιστρατήγου Sigmund Wilhelm List και του Υποστράτηγου Wolfram von Richthoven της Ναζιστικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο βάθος φαίνεται το μέγαρο Δημητρίου (Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία). Στην «Παρέλαση της Νίκης του Άξονα» θεατές ήταν μόνο στρατιώτες των δύο στρατών κατοχής και κάποιες μαθήτριες της γερμανικής κοινότητας. 

 

 


21.4.1967: Η σύλληψη και φυλάκιση του Αχιλλέα Αντωνόπουλου από τους Απριλιανούς...

Ο Αχιλλέας Αντωνόπουλος, επαναπατρισθείς μετανάστης από την Αμερική όπου ασχολήθηκε με τα ακίνητα, ήταν ο ιδρυτής της Κτηματικής Ενωσης τη δράση της οποίας χρηματοδοτούσε ουσιαστικά εξ ιδίων. Οι θρυλικοί  και ανυποχώρητοι αγώνες του, με τεράστιες κινητοποιήσεις και μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, εναντίον αρχικά των επιτάξεων κατοικιών από τις δυνάμεις κατοχής, για τις οποίες είχε συλληφθεί κατ΄επανάληψη και είχε φυλακιστεί επί ένα μήνα, και στη συνέχεια εναντίον του συνεχιζόμενου κατοχικού Ενοικιοστασίου το οποίο είχε κυριολεκτικά εξαθλιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίες συνεχείς διαδηλώσεις που αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη σκληρότητα από την Αστυνομία της εποχής (βλ. σχετική εικόνα), υπήρξαν η αιτία για την σταδιακή κατάργησή του, κατά τη δεκαετία του '60. 

Ο Αχιλλέας Αντωνόπουλος είχε κατέλθει στην πολιτική, ιδρύοντας το "Αστικό Κόμμα Ιδιοκτησίας" ενώ εκλεγόταν επί πολλές θητείες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, ψηφιζόμενος από πολίτες αλλά και δημοτικούς συμβούλους όλου του πολιτικού φάσματος, λόγω του ακέραιου χαρακτήρα του, αλλά και της αγωνιστικότητας που τον διέκρινε σε όλη τη ζωή του. 

Η επιβολή της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου τον βρήκε όχι μόνον Πρόεδρο της Κτηματικής Ενωσης, αλλά και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων και Πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.  Στρατιωτικά και αστυνομικά όργανα  τον συνέλαβαν  στο διαμέρισμά του της οδού Λυκείου, χωρίς καμιά συγκεκριμένη κατηγορία,  σε ηλικία 77 ετών, και τον μετήγαγαν στα κρατητήρια της Σχολής Χωροφυλακής. Εκεί κρατήθηκε περί τους δύο μήνες, μαζί με τους Ιωάννη Ζίγδη,  Χρήστο Λαμπράκη και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο. Στη συνέχεια μετήχθη στη Χωροφυλακή Αμαρουσίου όπου κρατήθηκε άλλους τέσσερις μήνες.  Απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1967 μετά από παρέμβαση της Αμερικανικής Πρεσβείας. 

Ο Αχιλλέας Αντωνόπουλος  που εικονίζεται εδώ σε επίσημη τελετή με τα παράσημα και διακριτικά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 102 ετών. Η σημερινή ηγεσία της οργάνωσής μας ευτύχησε να παραλάβει τη σκυτάλη του αγώνα από τα χέρια του ... 


Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ιστορία της Κατοχής, Γ. Γάτου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 

Η Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας, τόμος Ι, του Σ. Ν Γρηγοριάδη.

Εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Η Ιστορία της Κατοχής, του Γεωργίου Γάτου.

Επιμέλεια κειμένων - Κυριακή Αθανασιάδη, Πάτρα