Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαϊας
Μιαούλη 43-45, 26 222, Πάτρα
Τηλ: 2610 622800, Fax: 2610 622700
Αυτοδιοικητική ημερίδα: «Ακίνητη περιουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους υποψήφιων Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και ιδιοκτητών ακινήτων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28.9.2023 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των γραφείων της ΠΟΜΙΔΑ η Αυτοδιοικητική Ημερίδα με θέμα «Ακίνητη περιουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση», ενόψει των Δημοτικών εκλογών.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις ρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για τα θέματα των ακινήτων από τους Δήμους ύστερα από παρεμβάσεις της ΠΟΜΙΔΑ (μείωση αρχικά (1996) και απαλλαγή στη συνέχεια (2005) των κενών ακινήτων από δημοτικά τέλη, Διαγραφή όλων των αναδρομικών οφειλών δημοτικών φόρων και τελών μέχρι 31.12.2019 και καταβολή της διαφοράς σε 24 μήνες, Παραγραφή οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. στη δεκαετία κ.α.)

Ο κ. Παραδιάς πρόσθεσε ωστόσο ότι οι δήμοι κατά τη διάρκεια των ετών αύξησαν τις επιβαρύνσεις των πολιτών με αποτέλεσμα να έχουν πλέον σημαντική σχέση με την ακίνητη περιουσία επιβάλλοντας φόρους αλλά και διάφορες δεσμεύσεις στην ακίνητη περιουσία. 

Αναφέρθηκε στα κύρια θεσμικά ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία και σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι:

•Οι πολυετείς πολεοδομικές & ρυμοτομικές δεσμεύσεις ακινήτων από Ο.Τ.Α.

•Η διάσωση και ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων και ιστορικών μνημείων.

•Τα υφιστάμενα και αναγκαία προγράμματα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των κτιρίων και ιδιαίτερα των κατοικιών. 

•Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και προσφυγές των Ο.Τ.Α. (2022).

•Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για περιέλευση στους οικείους Δήμους των αδήλωτων στο Κτηματολόγιο και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων, αντί στο απρόσωπο Δημόσιο, για την καλύτερη αξιοποίησή τους και για τη δημιουργία δημοτικής «κοινωνικής κατοικίας». 

Τα οικονομικά αιτήματα που θέτει η ΠΟΜΙΔΑ προς τις δημοτικές αρχές είναι:

•Μείωση δημοτικών τελών όπου αυτό είναι εφικτό και επιβεβλημένο.

•Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στα κενά ακίνητα όταν διακόπτεται η ηλεκτροδότησή τους. 

•Επαναλειτουργία της Πλατφόρμας Δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ.

•Παραγραφή παλαιών οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. στην πενταετία.

•Κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Κατά τις παρεμβάσεις τους:

-Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε την ΠΟΜΙΔΑ γιατί υπήρξε θεσμικός σύμβουλος του Δήμου την προηγούμενη 4ετία. Αναφέρθηκε στη ρύθμιση για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ που έκανε ο Δήμος Αθηναίων, καθώς και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ζητείται συγκράτηση των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες μέχρι 50 % (αντί 98 % που επιβλήθηκε), θέμα που παραμένει ανοιχτό. Για τα δημοτικά τέλη επεσήμανε την οριζόντια μείωση 5 % που έγινε πέρυσι ενώ ο προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει νέα μείωση 5 %. Σημείωσε το πρόγραμμα “Πρόσοψη” για την επιδότηση του κόστους αποκατάστασης των όψεων των ακινήτων της πρωτεύουσας. Αποκάλυψε δε ότι  ο Δήμος ετοιμάζεται σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα για πράσινες στέγες μέσα στην πόλη. Τέλος υπογράμμισε ότι αν το κράτος πληρώνει δημοτικά τέλη - όπως είναι δίκαιο - θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω τα τέλη για τους δημότες.

-Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής του Συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε: “Σας παρακολουθώ και τις αναλύσεις σας εδώ και χρόνια, ο διάλογος βοηθά. Ερχόμαστε για να ακούσουμε, υπάρχουν ζητήματα που είναι κοινός τόπος και δεν χρειάζεται να διαφωνούμε. Ένα από αυτά είναι το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης που είναι πολύ σημαντικό, η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει ώστε να υπάρξει πρόγραμμα “Εξοικονομώ” για πολυκατοικίες που θα βοηθούσε και την οικοδομή. Ένα δεύτερο είναι η  κατάφωρη αδικία των τελών για κενά ακίνητα και το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Όπου μπαίνει η ψηφιοποίηση τα πράγματα κανονικοποιούνται. 

-Ο Χάρης Δούκας επικεφαλής του συνδυασμού “Αθήνα Τώρα” αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τις νέες Οδηγίες που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό, οι οποίες οδηγούν σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αλλά μπορεί να δημιουργήσουν νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες. “Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το στεγαστικό και την ενεργειακή φτώχεια. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα περισσότερα από 2000 αναξιοποίητα δημοτικά και κρατικά  κτίρια για να αντιμετωπίσουμε ως ένα βαθμό το στεγαστικό με έμφαση στα νέα ζευγάρια και τους φοιτητές”, είπε. Αναφέρθηκε εξάλλου στην ανάγκη αναβάθμισης των κτιρίων των σχολείων. Πρότεινε τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων με πρωτοβουλία των Δήμων για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών με χαμηλό κόστος ρεύματος.

-Ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος με την “Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας” ανέφερε ότι “Δεν μπορεί το δυάρι στα Πετράλώνα να πληρώνει το ίδιο ανά τ.μ. με το 5αστερο ξενοδοχείο, ούτε με τα Airbnb”. Τα χρήματα αυτιά θα μπορούσαν να δοθούν για κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Για το πρόγραμμα  "Πρόσοψη" για την ανακαίνιση προσόψεων κτιρίων του Δήμου Αθηναίων  τόνισε ότι πρέπει να παραταθεί ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη ελέγχου των κτιρίων πολλά από τα οποία όπως υποστήριξε είναι επικίνδυνα. Τέλος ανέφερε ότι τα εγκαταλελειμμένα κτίρια θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο στο στεγαστικό πρόβλημα αν αξιοποιηθούν για φοιτητικές εστίες και κοινωνική κατοικία για τις ευθαθείς ομάδες και οικογένειες της Αθήνας.

-Ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωσταντέλλος μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου. Τόνισε ότι υπάρχουν κοινά αιτήματα Δήμων και ιδιοκτητών προς το κράτος για την ιδιοκτησία, αναφέροντας ενδεικτικά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών (που ολοκληρώθηκε προ τριετίας στον Δήμο 3Β). Υποατήριξε ότι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού δεν αποτελούν ιδιαίτερο βάρος για τους ιδιοκτήτες καθώς είναι ανταποδοτικά. Η μέση δαπάνη για τα τέλη στην Αττική όπως ανέφερε είναι 1,41 ευρώ ανά τ,μ. το χρόνο και τάχθηκε υπέρ την εφαρμογής του συστήματος “πληρώνω όσο πετάω” που θα ελαφρύνει τις κατοικίες και θα επιβαρύνει τις επαγγελματικές χρήσεις που παράγουν περισσότερα απορρίμματα. Χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ευθεία κλοπή σε βάρος της ιδιοκτησίας και τάχθηκε κατά της μεταφοράς του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με κατάργηση των Πόρων του προυπολογισμού προς τους Δήμους (ΚΑΠ).

-Ο Βασίλης Κορομάντζος, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων υπογράμμισε τα μέτρα που έλαβε ο Δήμος για τη μείωση των δημοτικών τελών, την κατάργηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στα οικόπεδα και την κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ για την σύνταξη συμβολαίων και την αντικατάσταση του από αίτηση του συμβολαιογράφου προς το Δήμο, ρυθμίσεις για τις οποίες όπως επεσήμανε ο κ. Παραδιάς συνέβαλε προσωπικά ο ίδιος ο κ. Κορομάντζος.

-Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και δημοτικής περιουσίας του Δήμου Αθηναίων σημείωσε την ψηφιοποίηση της Πολεοδομίας της Αθήνας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και θα οδηγήσει σε μείωση της γραφειοκρατίας για τους ιδιοκτήτες και τους Δημότες.

-Ο Μάνος Κρανίδης, Γραμματέας Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ και υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου υπογράμμισε την επικοινωνιακή προσπάθεια της ΠΟΜΙΔΑ που κατέληξε στην υιοθέτηση πολλών προτάσεων των ιδιοκτητών από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις. Τόνισε επίσης την ανάγκη στατικών ελέγχων στα κτίρια και ιδίως στα σχολεία. Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη ελάφρυνσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας από τα τεράστια συσσωρευμένα φορολογικά βάρη της. 

-Ο Γιάννης Κυριακόπουλος, νυν αντιδήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού ανέφερε ότι η ακίνητη περιουσία είναι ο εύκολος στόχος, “η αγελάδα που εύκολα αρμέγεται”. ”Υπάρχει τεράστια και άδικη υπερφορολόγηση ενώ επιπλέον στο λοκ - ντάουν πολλοί ιδιοκτήτες στερήθηκαν του εισοδήματος τους, κάποιοι πήραν ένα ποσοστό και κάποιοι τίποτα. Ανέφερε ότι ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένσταση στο σύνολο της αύξησης των αντικειμενικών αξιών με ευθύνη του. Για τα διατηρητέα κτίρια είπε ότι η  προσπάθεια να σωθεί η κληρονομιά γίνεται με στρεβλό τρόπο καθώς φαλκιδεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών και τα ακίνητα τελικά καταρρέουν ή μετατρέπονται σε “υγειονομικές βόμβες”. Τάχθηκε υπέρ της αντιμετώπισης των καθυστερήσεων στην αποζημίωση των ιδιοκτητών για ρυμοτομούμενους χώρους και της ψηφιοποίησης της πολεοδομίας σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλοί Δήμοι  δεν έχουν καθόλου ή έχουν κατ’ όνομα υπηρεσίες δόμησης, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην έκδοση αδειών.

 

 

-H Εύη Μαμιδάκη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων, υποψήφια με τον συνδυασμό του κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι επί δεκαετίες δεν έχουν δοθεί κίνητρα για τα διατηρητέα, αντιθέτως συνεχώς θεσπίζονται αντικίνητρα. “Αυτή είναι η αιτία για την άθλια κατάσταση στο ιστορικό κέντρο που έχει γίνει και επικίνδυνη”, είπε και ζήτησε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ευνοϊκές ρυθμίσεις χρηματοδότησης των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων.

-Ο Κώστας Παπαδημητρίου, Προϊστάμενος Εσόδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι θα μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό τα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τόσο για την αυτόματη διακοπή πληρωμής τελών για τα κενά, όσο και για το άνοιγμα της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων, για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.

Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών Χρήστος Τεντόμας και οι εξής υποψήφιοι, μέλη σωματείων της ΠΟΜΙΔΑ:

Μαρία Ζάγκα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο Νότιο Τομέα με τον συνδυασμό Νίκου Χαρδαλιά.

Νίκος Καλαβρυτινός και Ζαχαρούλα Αγρογιάννη - Μουκριώτου, υποψήφιοι με τον συνδυασμό “Αθήνα Τώρα” του  Χάρη Δούκα.

Ιωάννης Τσεβάς και Χριστίνα Παπάζογλου, υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023 του Μάνου Κρανίδη

Μαρία Μπουρδάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη με τον συνδυασμό Κωνσταντέλλου

Νίκος Σταυρόπουλος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Ηλιούπολη με τον συνδυασμό Δημ. Ευαγγέλου.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορταζ του Portal www.ecopress.gr

Επιμέλεια κειμένων - Κυριακή Αθανασιάδη, Πάτρα