Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαϊας
Μιαούλη 43-45, 26 222, Πάτρα
Τηλ: 2610 622800, Fax: 2610 622700
Δασικοί χάρτες: Εξάμηνη παράταση αντιρρήσεων και μείωση 50% του τέλους ενστάσεων

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, και οδεύει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος για εξάμηνη παράταση υποβολής αντιρρήσεων από τους ιδιοκτήτες για τους δασικούς χάρτες που η ανάρτησή τους υλοποιείται εντός του 2021, και για τετράμηνη  προθεσμία διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων από τις Δασικές Υπηρεσίες, ενώ παράλληλα υπογράφηκε η υπουργική απόφαση μείωσης των τελών αντιρρήσεων κατά 50%.

Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έχει ήδη προαναγγείλει ότι εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει και νέα παράταση, πέραν του εξαμήνου που «τρέχει» από τον Μάιο για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες  καθώς επίσης ότι οι διορθώσεις για να «ξεπρασινίσουν» ιδιοκτησίες, που διαθέτουν πράξεις της διοίκησης παραπέμπονται για μετά την έκδοση και εφόσον αυτό επιτραπεί από το περιεχόμενο της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ. 

Η νέα διάταξη ορίζει προθεσμία για να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα στους Δασικούς Χάρτες.  Συγκεκριμένα ορίζεται ότι οι διορθώσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία πρόδηλου σφάλματος υλοποιούνται και ενσωματώνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες δύο μήνες πριν από το πέρας της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων. Η ενσωμάτωση εκτελείται με πράξη της οικείας Διεύθυνσης Δασών, η οποία δημοσιεύεται στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Αν η διόρθωση αφορά σε κυρωμένο τμήμα του δασικού χάρτη, ανακαλείται η απόφαση κύρωσης για το τμήμα που διορθώνεται. Αντιρρήσεις ή αιτήματα διόρθωσης προδήλου σφάλματος που έχουν υποβληθεί κατά αναρτηθέντων δασικών χαρτών και εμπίπτουν στις διορθούμενες κατά τα ανωτέρω εκτάσεις, δεν εξετάζονται και το τυχόν καταβληθέν ειδικό Τέλος επιστρέφεται στον δικαιούχο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την τήρηση των υφιστάμενων προθεσμιών της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 2889/2010, δεν προλαβαίνουν οι Διευθύνσεις Δασών να διορθώσουν τα πρόδηλα σφάλματα και οι θιγόμενοι θα επιβαρυνθούν με «αχρείαστες» υποβολές αντιρρήσεων επί προδήλων σφαλμάτων, ενώ θα δημιουργηθεί ζήτημα με τυχόν αντιρρήσεις που θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών.

Το πλήρες κείμενο της διάταξης για την παράταση υποβολής αντιρρήσεων έχει ως εξής:

Παράταση προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του v. 3889/2010 για δασικούς χάρτες που η ανάρτησή τους υλοποιείται εντός του 2021

  1. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του v. 3889/2010 (Α’ 182) για τους δασικούς χάρτες που η ανάρτησή τους υλοποιείται εντός του 2021, παρατείνεται, από τη λήξη της, για έξι (6) μήνες. Η ως άνω παράταση επεκτείνεται για είκοσι (20) επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή.
  2. Διορθώσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία πρόδηλου σφάλματος, όπως καθορίζονται στην παρ. Α της υπ’ αρ. 153394/919/12.4.2017 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 1366), υλοποιούνται και ενσωματώνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες δύο (2) μήνες πριν από το πέρας της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων της παρ. 1. Η ενσωμάτωση προδήλων σφαλμάτων εκτελείται με πράξη της οικείας Διεύθυνσης Δασών, η οποία δημοσιεύεται στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Κατά των διορθώσεων επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων σύμφωνα με το άρθρο 15 του v. 3889/2010, εντός της προθεσμίας της παρ. 1. Αν η διόρθωση αφορά σε κυρωμένο τμήμα του δασικού χάρτη, ανακαλείται η απόφαση κύρωσης για το τμήμα που διορθώνεται. Αντιρρήσεις ή αιτήματα διόρθωσης προδήλου σφάλματος που έχουν υποβληθεί κατά αναρτηθέντων δασικών χαρτών και εμπίπτουν στις διορθούμενες κατά τα ανωτέρω εκτάσεις, δεν εξετάζονται και το τυχόν καταβληθέν ειδικό Τέλος επιστρέφεται στον δικαιούχο»

Υπογράφηκε η απόφαση μείωσης των τελών αντιρρήσεων

Στο μεταξύ ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε από το Βόλο, όπου συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση πραγματοποίησε την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 και είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς για τους Δασικούς Χάρτες ότι υπέγραψε την απόφαση που προβλέπει μείωση των τελών αντιρρήσεων κατά 50%.

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ παρουσίασαν στην Μαγνήσια  το βασικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η προσπάθεια επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των δασικών χαρτών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η πολιτική και η κατεύθυνσή μας είναι μία και μοναδική, αφού είναι γνωστό ότι οι δασικοί χάρτες είναι μία σπουδαία μεταρρύθμιση που έλειπε από την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες» τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δηλώσεις του και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε αυτούς τους χάρτες προκειμένου να ξέρουμε πού πραγματικά βρίσκεται το δάσος, ώστε να προστατευτεί, αλλά και πού δεν βρίσκεται έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων για να τις αξιοποιήσουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τον νόμο».

Ο κ. Αμυράς δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο με νομοθετικές λύσεις, οριζοντίως, να επιλύσει ζητήματα που «παρέμεναν κάτω από το χαλί πάρα πολλά χρόνια». «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το δόγμα. Δεν θα τρέχει πλέον ο πολίτης να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Πρώτα η Δημόσια Διοίκηση ενδογενώς θα διορθώσει τα σφάλματα και έτσι θα δοθούν λύσεις. Η κατεύθυνσή μας είναι να δοθούν λύσεις γρήγορα, άμεσα, καθαρά, με εύκολο τρόπο χωρίς επιβάρυνση των πολιτών» τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός στην απόφαση, που υπέγραψε ο ίδιος σήμερα το πρωί, με την οποία μειώνονται τα τέλη αντιρρήσεων κατά 50%. «Δεν θέλουμε το κόστος για τον πολίτη να είναι μεγάλο και παράλληλα το κόστος είναι ανταποδοτικό καθώς ό,τι πληρώσει ο πολίτης για τις αντιρρήσεις δεν πηγαίνει στην “τσέπη” του κράτους αλλά επιστρέφει στην εξέλιξη του έργου των δασικών χαρτών» τόνισε και προσέθεσε: «Με τις διορθώσεις που ήδη κάνουν οι δασικές υπηρεσίες στους αναρτημένους χάρτες, στο τέλος θα δούμε ότι οι αντιρρήσεις των πολιτών θα είναι πολύ λιγότερες».

Ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι συνολικά έχουν υποβληθεί πάνω από 175.000 αντιρρήσεις και συμπλήρωσε ότι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα με την ανάρτηση χαρτών σχεδόν στο 50% της επικράτειας, ωστόσο ο τρόπος που προσπάθησε ήταν κακός.

Σημειώνεται πως στη Μαγνησία δέσμιοι των δασικών χαρτών είναι περίπου 21.000 ιδιοκτήτες εκτάσεων και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου και κυρίως σε περιοχές που καλλιεργούνται καστανιές και μηλιές.

Του Αργύρη Δεμερτζή, από το www.ecopress.gr 

 

Επιμέλεια κειμένων - Κυριακή Αθανασιάδη, Πάτρα