Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι εξαγγελίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για τη φορολογία των ακινήτων. Ωστόσο, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, είναι πιθανό να μην αποδειχθούν επαρκείς για την επανεκκίνηση της κτηματαγοράς, της οικοδομής και της οικονομίας γενικότερα.
Συγκεκριμένα, ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια ενώ εξήγγειλε επίσης τριετή αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεσμεύτηκε για θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων για την ανακαίνιση και την ενεργειακή θωράκιση των υφιστάμενων κτιρίων και μείωση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες μεταβίβασης των ακινήτων. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε τα εξής:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι το απόθεμα των κατοικιών στη χώρα μας είναι παλιό, χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να χάνει την αξία του με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο «πράσινα» και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που - με όλα τα νόμιμα παραστατικά - κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική και κυρίως για ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».
Επ’ αυτών η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τα εξής:
Προφανώς κάθε δέσμευση για μείωση της βαρύτατης φορολογίας στα ακίνητα, όσο και για περιορισμό της γραφειοκρατίας, μας βρίσκει ασφαλώς σύμφωνους, αφού αυτά αποτελούν πάγιες θέσεις της ΠΟΜΙΔΑ. Όμως βασική μας άποψη και θέση ήταν και παραμένει ότι το κλειδί για να ανακάμψει η κτηματαγορά και κατ επέκταση η οικονομία, είναι πρώτον η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια η σταδιακή μείωση έως και κατάργηση του κύριου φόρου του. Το θετικότερο όμως το οποίο έχει άμεση ανάγκη και η κοινωνία αλλά και η αγορά, είναι η για πρώτη φορά εξαγγελία για ουσιαστική έκπτωση φόρου στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης ακινήτων.
Πράγματι, παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια τους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων να ψηφίζουν με τα δυό τους χέρια όλες τις νέες προδιαγραφές των Βρυξελλών για την ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων, κανείς όμως δεν μας ρώτησε, ή έστω δεν αναρωτήθηκε, σε ποιόν ιδιοκτήτη περισσεύουν σήμερα χρήματα για τέτοιες παρεμβάσεις, όταν ο ΕΝΦΙΑ και οι άλλοι φόροι σαρώνουν τα πάντα! Είναι φανερό ότι στη χώρα μας, η ανάγκη για αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων είναι τεράστια ενώ η οικονομική δυνατότητα των ιδιοκτητών ακινήτων ελάχιστη, αν όχι ανύπαρκτη, και γι΄αυτό η φορολογική απαλλαγή για τις νόμιμες εργασίες ανακαίνισης κτιρίων θα πρέπει να είναι ακόμη τολμηρότερη, και να επεκτείνεται και στα ποσά φόρου του ΕΝΦΙΑ, ώστε να αποτελέσει επιλογή-μονόδρομο για κάθε ιδιοκτήτη που θα ήθελε να ανακαινίσει την κατοικία του, προς όφελος και του δημοσίου, αλλά και του ΕΦΚΑ.