Στη λειτουργία, τη δράση αλλά και τις επιτυχίες της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρθηκε διεξοδικά ρεπορτάζ του Αθηναικού Πρακτορείου Εΐδήσεων που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 12.7.2020, με τίτλο: "ΠΟΜΙΔΑ: Τι πετύχαμε τα τελευταία χρόνια – Νέος τρόπος επικοινωνίας με το κοινό λόγω πανδημίας" .
Τα ζητήματα που πέτυχε να επιλύσει η ΠΟΜΙΔΑ
Το ρεπορτάζ αυτό που αναδημοσιεύτηκε σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρει ότι στο τελευταίο ενημερωτικό τεύχος του περιοδικού της ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ, η ΠΟΜΙΔΑ με μια ιστορική της αναδρομή κάνει επισκόπηση και σύντομη καταγραφή όλων όσων έχει επιτύχει σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας.
Μισθωτική νομοθεσία
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, αναφορικά με την μισθωτική νομοθεσία έχει επιτύχει μεταξύ άλλων την αποποινικοποίηση της υπέρβασης του θεμιτού μισθώματος κατοικιών και την καθιέρωση ελάχιστου μισθώματος 4,5% στις μισθώσεις κατοικιών (1984), τη δυνατότητα ιδιοκατοίκησης στις επαγγελματικές μισθώσεις κατοικιών (1989), την καθιέρωση ελαχίστου μισθώματος 6% στις εμπορικές μισθώσεις (1991), την απελευθέρωση των διατηρητέων και κατοικιών μεγάλου εμβαδού (1991), την σταδιακή απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων (1994-97) και την σταδιακή απελευθέρωση των μισθώσεων κατοικιών.
Επίσης, έχει πετύχει την θέσπιση ταχείας διαδικασίας αποβολής των δύστροπων μισθωτών (1997), την αποτροπή επιβολής ενοικιοστασίου εξ αιτίας του σεισμού στην Αττική (1999), τη θέσπιση σοβαρών προϋποθέσεων για μείωση επαγγελματικών ενοικίων από τις Επιτροπές Διακανονισμού (2011), την επιτάχυνση & βελτίωση της διαδικασίας αποβολής δύστροπων μισθωτών (2012), τον περιορισμό σε εξάμηνο της ευθύνης εκμισθωτών για φύλαξη πραγμάτων, την απελευθέρωση νέων εμπορικών μισθώσεων και τον περιορισμό της προστασίας των παλαιών (2014) και το 2016 τη νομοθετική αναγνώριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.
Φορολογική νομοθεσία
Στο τομέα της φορολογικής νομοθεσίας-δημοτικών τελών έχει επιτύχει την πρώτη κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (1980), την εισήγηση για την απαλλαγή ΦΜΑ για αγορά πρώτης κατοικίας, την επιστροφή των δηλώσεων ΦΑΠ (1982), την αύξηση του αφορολογήτου ΦΑΠ (1987), τη δεύτερη κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (1992), την μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατά 40% (1993), καθώς και τη μείωση στο 20% των δημοτικών τελών για τα «κλειστά» ακίνητα (1996). Επίσης τη μη συνυποβολή εντύπων υπολογισμού ΦΜΑΠ από τα φυσικά πρόσωπα (1998), τη φορολογική απαλλαγή των μισθώσεων κατοικιών προς τους σεισμοπαθείς (1999), τις μαζικές προσφυγές ΟΤΑ & ανάκληση της νέας αύξησης αντικειμενικών αξιών (2002), τη πλήρη απαλλαγή των «κλειστών» ακινήτων από τα δημοτικά τέλη (2005), την ουσιαστική «κατάργηση» του φόρου κληρονομιάς-γονικής παροχής ακινήτων (με συντελεστή μόνον 1%!) (2006), την τρίτη κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (2008), το αυτόματο «κλείσιμο» των υποθέσεων ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2008, το να μην υπερβαίνει ο φόρος κληρονομιάς – γον. παροχής ο ΦΜΑ (10%) (2010), την απαλλαγή των μη ρευματοδοτούμενων και των κοινόχρηστων από το ΕΕΤΗΔΕ (2011), και τη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα (2014).
Επίσης ζήτησε και πέτυχε την αναστολή του φόρου υπεραξίας – τεκμήριο αγοραστή βάσει αξίας μεταβιβαστικού συμβολαίου (2014), τη ρητή διευκρίνιση ότι για την ιδιοκατοίκηση δεν προκύπτει εισόδημα από ακίνητη περιουσία (2015), την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων, τη πάγια νομοθετική καθιέρωση της αναβολής φορολόγησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων (2016), τη νέα νομοθετική κατοχύρωση της απαλλαγής κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από δημοτικά τέλη (2018), (πλατφόρμα ΚΕΔΕ), την έκπτωση φόρου 40% για εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής & αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων (2019), τη διαγραφή όλων των αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών φόρων και τελών (πλατφόρμα ΚΕΔΕ) και το 2020 συμψηφιστική επιστροφή του 30% της μείωσης ενοικίων λόγω COVID-19 (πλατφόρμα ΑΑΔΕ).
Πολεοδομικά, τεχνικά και θεσμικά θέματα
Στα πολεοδομικά, τεχνικά και θεσμικά θέματα μεταξύ άλλων πέτυχε την περίοδο 1996-98 στο Κτηματολόγιο την παρέμβαση για τη μη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, το 2001 την παρέμβαση στην αναθεώρηση Συντάγματος για απαλλοτριώσεις – επιτάξεις, το 2003 την απεμπλοκή των αστικών οικοπέδων από τις δημευτικές δασικές διατάξεις και το 2003 την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εντός σχεδίου ακινήτων. Επίσης το 2009 πέτυχε την καθιέρωση λογικών κανόνων ανακαίνισης των παλαιών ανελκυστήρων, το 2009-2010 την θέσπιση δυνατότητας τακτοποίησης ημιυπαιθρίων χώρων και ακολούθησαν χρονικά μέχρι σήμερα η θέσπιση δυνατότητας τακτοποίησης αυθαιρέτων χώρων, η κατάργηση του ελάχιστου κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών, η παρέμβαση στις μισθώσεις κατοικιών για φιλοξενία προσφύγων, η περιστολή των διατάξεων περί “ταυτότητας κτιρίου” και ακυρότητας μισθώσεων και η καθιέρωση της “ταυτότητας” μεμονωμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Θερινό πρόγραμμα ενημέρωσης μελών ΠΟΜΙΔΑ
Στο ρεπορταζ γίνεται και εκτενής αναφορά στο νέο ειδικό θερινό πρόγραμμα πλήρους και απόλυτα ασφαλούς ενημέρωσης των μελών των σωματείων της ΠΟΜΙΔΑ, τηλεφωνικά, ή μέσω διαδικτύου που έχει καθιερώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για τα μέλη της μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2020, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία και την ανάγκη τήρησης κανόνων για την διασφάλιση της υγείας όλων.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ οι τρόποι ενημέρωσης των μελών είναι:
Τηλεφωνική ενημέρωση. Πρωινή ενημέρωση 10 π.μ. – 12 μ.μ.
Μισθώσεις-γενική ενημέρωση: Καθημερινά.
Φορολογική ενημέρωση: ΔΕΥ.,ΤΕΤ.,ΠΑΡ. από το φοροτεχνικό, Ορέστη Σειμένη.
Τεχνική – Πολεοδομική ενημέρωση: ΤΡΙ., ΠΕΜ..
Απογευματινή ενημέρωση Μισθώσεις – γενική ενημέρωση: Καθημερινά, 2 – 4 μ.μ..
Διαδικτυακή ενημέρωση: Απάντηση ερωτημάτων μέσω ειδικής φόρμας υποβολής: Τα μέλη μπορούν να υποβάλλουν μέσω της ειδικής φόρμας της σελίδας μελών της ιστοσελίδας www.pomida.gr, σύντομα ερωτήματα σε διάφορες κατηγορίες θεμάτων.
Η γραμματεία θα εξυπηρετεί καθημερινά 10 – 4 μ. τηλεφωνικά (210 3213211) μέσω της ηλ. διεύθυνσης mail@pomida.gr, για άμεση εγγραφή & ανανέωση συνδρομών, μέσω www.pomida.gr».
Η τηλεφωνική ενημέρωση θα γίνεται από τους τηλεφωνικούς αριθμούς που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν από τη σελίδα μελών του www.pomida.gr, τη γραμματεία (τηλ. 210 3213211), ή την κάρτα μέλους τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ