Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

31-10-2008 14:00:06 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα 31/10/2008

Εν μέσω σοβαρότατης οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση επέλεξε να εισπράξει ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΦΟΡΟ (ΕΤΑΚ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας.
Πρόκειται για εξαπάτηση των φορολογουμένων, οι οποίοι από στόματος της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είχαν βεβαιωθεί ότι για την πρώτη κατοικία κανείς δεν θα πληρώνει φόρο. Η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας ήταν άλλωστε μία από τις σοβαρότερες προϋποθέσεις που έθεσε η ΠΟΜΙΔΑ για την αποδοχή της επιβολής του ΕΤΑΚ.
Σήμερα όμως βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μία εξοργιστικά ψευδή δήλωση και δέμευση του Υπουργείου, αφού ήδη ο ένας από τους δύο συνιδιοκτήτες της πρώτης κατοικίας καλείται να πληρώσει φόρο, μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχει αποστείλει το Υπουργείο.
Για παράδειγμα αν η αξία του ακινήτου είναι 200.000 ευρώ και ανήκει κατά ποσοστό 50% στους δύο συζύγους, τότε ο σύζυγος θα απαλλαγεί από το φόρο, ενώ η σύζυγος για το υπόλοιπο 50% θα καταβάλει φόρο 0,1%, δηλαδή 100 ευρώ. Αντίθετα εάν η κατοικία ανήκε εξ ολοκλήρου στον ένα σύζυγο, τότε αυτός δεν θα κατέβαλε φόρο, αφού στην περίπτωση αυτή θα ίσχυε το αφορολόγητο των 300.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία.
Η ίδια παρανομία επαναλαμβάνεται και στην επιβολή του ΕΤΑΚ επί των βοηθητικών χώρων (θέσεις στάθμευσης, αποθήκες, υπόγεια κ.λ.π., η αξία των οποίων δεν συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο όριο της αξίας των 300.000 ευρώ, το οποίο ισχύει μόνο για μία κατοικία κάθε φορολογούμενου και δη αυτήν που έχει τη μεγαλύτερη αξία.
Έτσι καλείται να πληρώσει φόρο για τους βοηθητικούς χώρους και ο ιδιοκτήτης μίας και μόνον κύριας κατοικίας, παρά το γεγονός ότι η συνολική αξία των ακινήτων αυτών δεν ξεπερνά το ποσό των 300.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει ότι δεν θα διαπραχθούν αδικίες στην εφαρμογή της είσπραξης του ΕΤΑΚ και είχε δεσμευθεί ότι θα εκδώσει εγκύκλιο που θα ρυθμίζει το μηχανισμό κατανομής του αφορολόγητου ποσού, μεταξύ των συνιδιοκτητών. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα όμως έφθασαν, αλλά η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε ακόμα. Σε σκοπιμότητα ή σε ολιγωρία μπορεί να αποδοθεί η στάση του Υπουργείου; Μάλλον στο πρώτο.
Όπως και αν έχουν τα πράγματα οι ΈΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ, ΩΣΤΕ ΑΦΕΝΟΣ ΜΕΝ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΣΤΩ ΒΑΘΜΟ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ.