Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

26-01-2009 13:02:21 ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν στο κινηματοθέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ ενώπιον πλήθους κοινού από όλη την Ελλάδα, με παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων και αντιπροσώπων των οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα. Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Στράτος Παραδιάς, έκανε σύντομη αναφορά στα εξής επίκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων:
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ: Πάνω από 20% αυξήθηκαν κατά την τελευταία διετία τα ξενοίκιαστα καταστήματα της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στο Συνέδριο το «Παρατηρητήριο Αγοράς», μιά κοινή πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της ΠΟΜΙΔΑ. Συγκεκριμένα το ποσοστό των αδιάθετων καταστημάτων της Αθήνας, από 13,40 και 13,80% αντίστοιχα το Α΄και Β΄εξάμηνο του 2007, εκτοξεύτηκε στο 15,10% το Α΄εξάμηνο και 16,20% για το Β΄εξάμηνο του 2008! Η αλόγιστη συνεχής δημιουργία και νέων εμπορικών κέντρων, σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμένεται ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω την τραγική κατάσταση των εμπόρων και των ιδιοκτητών των καταστημάτων μέσης και χαμηλής εμπορικότητας. Ως μέτρο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, ζητούμε να καταργηθεί η εξαίρεση από τη διαδικασία αδειοδότησης των εμπορικών κέντρων και πολυχώρων που αφορά τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και να καταστεί και εκεί υποχρεωτική η αδειοδότηση για εμπορικά κέντρα εμβαδού πάνω από 5.000 τ.μ., όπως ακριβώς ζήτησε και η ΓΣΕΒΕΕ προ εβδομάδος από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: Η αγορά χαρακτηρίζεται από αυξημένη προσφορά και ιδιαίτερα μειωμένη ζήτηση κατοικιών για μίσθωση, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη σταθεροποίηση των μισθωμάτων. Η ετήσια απόδοση στα μισθώματα δεν είναι μόνον μειωμένη σε ποσοστό (δεν ξεπερνά πλέον το 4%), αλλά είναι και ιδιαίτερα ανασφαλής, λόγω της εμφάνισης δήθεν «ενοικιαστών» οι οποίοι δεν καταβάλουν ούτε ένα μίσθωμα, ούτε μιά φορά κοινόχρηστα ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Ανυπεράσπιστα θύματά τους είναι ιδιοκτήτες μεγάλης ηλικίας ή κάτοικοι επαρχίας ή εξωτερικού, ακόμη και δανειολήπτες οι οποίοι περιμένουν την καταβολή του ενοικίου για να εξοφλήσουν το στεγαστικό τους δάνειο!
Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της προς τα μέλη της και τους ιδιοκτήτες όλης της χώρας: Στηρίζουμε τους ενοικιαστές μας αναγνωρίζοντας τις δύσκολες περιστάσεις που όλοι περνάμε και στις αυξήσεις ενοικίων φροντίζουμε να πρυτανεύει πάντοτε η λογική και το κοινωνικό συμφέρον!
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Με την ουσιαστική κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) η μέση ελληνική οικογένεια απαλλάχτηκε από το άγχος των υψηλών φορολογιών, και ιδιαίτερα για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας στην επόμενη γενεά.
Η εφαρμογή του ΕΤΑΚ προσκρούει στα λάθη των δηλώσεων τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν από τους φορολογούμενους αν τα στοιχεία που δηλώθηκαν είναι ελλιπή. Η καθολικότητα της εφαρμογής του είναι αυτή που εξασφαλίζει το χαμηλό ποσοστό του φορολογικού συντελεστή (μόλις 1 ο/οο για τα φυσικά πρόσωπα) το οποίο διεκδίκησε και πέτυχε η ΠΟΜΙΔΑ.
Στον τομέα των φορολογικών ζητούμε τις εξής αναγκαίες ρυθμίσεις:
1. Τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων στο 25%, όπως και για τις εταιρείες.
2. Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου μισθωμάτων 1,5 - 3%.
3. Την αύξηση του απαλλασσόμενου ποσοστού από επισκευές και ασφάλιστρα κτιρίων από το 40% στο 75%, όχι μόνον από εισόδημα εξ ακινήτων, το οποίο είναι ανύπαρκτο κατά το χρόνο πραγματοποίησης των επισκευών, αλλά και από κάθε δηλούμενο εισόδημα του φορολογουμένου.
4. Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως και 40%, σε όσους δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες, ιδιαίτερα στα καταστήματα και επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες.
5. Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία, ήτοι μέχρι 31.12.2011, με ετήσιο όριο, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανοικοδόμηση και αγορά ακινήτων, χωρίς να οδηγεί και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, όταν το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιωτικό δικαίωμα κυριότητας επί ενός ακινήτου, ο ιδιώτης καλείται να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας από το έτος 1885! Τώρα που ήδη εισήλθαμε στον 21ο αιώνα, είναι πλέον καθαρός εμπαιγμός σε βάρος των πολιτών να τους ζητούνται τίτλοι από το 19ο αιώνα!!! Η εξοντωτική αυτή υποχρέωση φέρνει εκατομμύρια πολιτών που νόμιμα κατέχουν από γενεές τις ιδιοκτησίες τους σε απόγνωση και δημιουργεί σωρεία αμφισβητήσεων και δικών, δημιουργεί το πρόβλημα των «διακατεχομένων ακινήτων» και φυσικά αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο της διαδικασίας κτηματογράφησης! Πρέπει να δοθεί επί τέλους λύση στο θέμα αυτό, με βάση την ύπαρξη επί δεκαετία, νομίμων και μεταγεγραμμένων τίτλων στο όνομα του πολίτη, ή την πάροδο τριακονταετίας χωρίς τίτλους, αλλά την αδιάλειπτη καλόπιστη νομή και στις δύο περιπτώσεις, αποκλείοντας έτσι ρητά τους καταπατητές δημόσιων εκτάσεων, σύμφωνα με την πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ (2003), με πρόεδρό της τον τ. Υπουργό Δικαιοσύνης καθηγητή κ. Μιχ. Σταθόπουλο.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΤΙΡΙΑ:
Συμμετείχαν:
ΥΠΑΝ ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Αντώνης Μαρίνος,
ΚΑΠΕ: Ο Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, κ. Γιώργος Αγερίδης, Διδάκτωρ Μηχανολόγος μηχανικός.
ΤΕΕ: ο Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Σπίρτζης, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος
GREENPEACE: Ο κ.Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας
ΠΟΜΙΔΑ: Ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Σταμάτης Περδίος, Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου Λωζάνης, Σύμβουλος διαχείρισης ενέργειας, συγγραφέας 25 τεχνικών βιβλίων και εκπαιδευτής ενεργειακών επιθεωρητών στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Συντονιστής ο Δημοσιογράφος κ. Κώστας Βουτσαδάκης
Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε:
1. «Ενεργειακό πιστοποιητικό»: Θέσπιση ενιαίων και συνοπτικών επιθεωρήσεων με το σύστημα «κτιρίου αναφοράς» και χαμηλά ανώτατα όρια αμοιβών των «ενεργειακών επιθεωρητών».
2. Μείωση του φόρου μεταβίβασης κατά 50% όταν το μεταβιβαζόμενο κτίριο (παλαιό ή νέο) είναι ενεργειακά αναβαθμισμένο.
3. Σταδιακή έκπτωση (εντός πενταετίας) από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων κτιρίων.
4. Μείωση του ΦΠΑ για το σύνολο των εργασιών & υλικών της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων
5. Ενημέρωση και τεχνική βοήθεια στους πολίτες και κατάργηση της γραφειοκρατίας ώστε οι ενεργειακές αναβαθμίσεις και οι «πράσινες ταράτσες» των κτιρίων να μην χρειάζονται πολεοδομικές άδειες.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ:
Συμμετείχαν:
ΥΠΑΝ:Αγιάλεο Ουέρκνεχ, Διευθυντής Υποστήριξης Βιομηχανιών.
ΤΕΕ Ο αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Σπίρτζης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος.
ΠΟΒΕΣΑ Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Βλασσόπουλος
HELLASCERT Ο Πρόεδρος κ. Σάββας Πελτέκης, Ηλεκτρ. Μηχανολόγος
ΠΟΜΙΔΑ Ο κ. Αθανάσιος Καράμπαμπας, Πολ. Μηχ/κός
Συντονιστής ο κ. Γιάννης Μάτσας, ΕΛΟΤ, τέως Δ.Σ. ΕΣΥΔ.
H νέα KYA προβλέπει ότι για τους παλαιούς, προ του 1999 ανελκυστήρες, ο έλεγχος ασφαλείας θα γίνεται βάσει των προδιαγραφών του χρόνου κατασκευής τους και όχι υποχρεωτικά βάσει του προτύπου ΕΝ 80.81 των νέων ανελκυστήρων. Κατά συνέπεια δεν απαιτείται υποχρεωτική εγκατάσταση εσωτερικών θυρών ή κουρτίνας φωτοκυττάρων κλπ. σε παλαιούς ανελκυστήρες, η οποία δημιουργούσε και το τεράστιο κόστος εκσυγχρονισμού τους, ή και την αναγκαστική αντικατάσταση ολόκληρου του ανελκυστήρα.
ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ. Νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων κατοικιών (και μέχρι 15 τ.μ. ανά διαμέρισμα) με μεταφορά συντελεστή δόμησης ή εφάπαξ πολεοδομικό πρόστιμο.