Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

Eπιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

16-10-2009 12:58:01 Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη
Προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κο Θάνο Μωραίτη
Ενταύθα Αθήνα, 15.10.2009
ΘΕΜΑ: Αναγνώριση αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων όγκων (ημιυπαίθριοι κλπ.)

Αξιότιμοι κα Υπουργέ, κε Υφυπουργέ
Το πρόβλημα της αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων όγκων δεν είναι μόνον πολεοδομικό, αλλά κυριολεκτικά κοινωνικό, αφού απασχολεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νοικοκυριά της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι γνωστό και αυτό που απαιτείται είναι να βρεθεί η καλύτερη λύση. Η υπάρχουσα ρύθμιση πιστεύουμε ότι αποτελεί μιά ρεαλιστική βάση, η οποία δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί, δεδομένου ότι πάνω από 10.000 χώροι έχουν δηλωθεί σε όλη τη χώρα, και καθημερινά δηλώνονται περισσότεροι. Από πλευράς ασφαλείας δικαίου η ρύθμιση αυτή παρουσιάζει το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα ότι δεν εκδίδεται διοικητική πράξη για την αναγνώριση της μετατροπής χρήσης, και συνεπώς η διαδικασία δεν μπορεί να προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης στα διοικητικά δικαστήρια.
Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία δήλωσης αλλαγής χρήσης χώρων μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσα από μια φερέγγυα πρόταση της πολιτείας η οποία θα δίνει λύση σε όλες τις πτυχές του προβλήματος και θα τους απαλλάσσει οριστικά από κάθε ανεπιθύμητη παράπλευρη συνέπεια. Για τους λόγους αυτούς σας υποβάλλουμε τις εξής προτάσεις, η αποδοχή των οποίων θα διόρθωνε ελλείψεις και θα αύξανε σημαντικά την ανταπόκριση των πολιτών σ΄αυτήν, με βάση και τις εξής μεταβατικές παραδοχές:
Α. Η νέα ρύθμιση που θα εισηγηθείτε θα πρέπει να είναι από κάθε άποψη πιό ελκυστική γιά τον πολίτη από την προηγούμενη. Μόνον έτσι θα έχει μαζική ανταπόκριση και θα επιτύχει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και η διόλου ευκαταφρόνητη δημοσιονομική της απόδοση.
Β. Η νέα ρύθμιση δεν θα δημιουργεί νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιπέτειες στους πολίτες που έχουν ήδη προσέλθει στην ισχύουσα διαδικασία. Αντίθετα, αν είναι εφικτό, κάθε βελτίωση θα πρέπει να ισχύσει και γι΄αυτούς.
Γ. Η νέα ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις οικοδομές οι οποίες έχουν λάβει οικοδομική άδεια μέχρι και την ημέρα που θα την ανακοινώσετε. Ετσι θα λυθεί και η σύγχυση και οι αδικίες από τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της αναγγελίας της προηγούμενης ρύθμισης.

Οι ειδικότερες προτάσεις μας είναι οι εξής:
1. ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ. H ισχύουσα ρύθμιση ορθά καλύπτει και άλλες περιπτώσεις αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων στα ισόγεια των κτιρίων, αλλά κυρίως στα υπόγεια. Επειδή στα υπόγεια τα εμβαδά των χώρων που έχουν αλλάξει χρήση δεν είναι μικρά, όπως των ημιυπαιθρίων, και πολλά από αυτά βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλες τιμές ζώνης, η εκτίμησή μας είναι ότι το μέτρο θα σημειώσει μεγάλη δημοσιονομική αποτυχία, καθόσον οι ενδιαφερόμενοι θα απόσχουν μαζικά από τη διαδικασία αυτή λόγω του υψηλού κόστους της εισφοράς που θα οφείλουν, η οποία είναι βασισμένη στην τιμή ζώνης α΄ορόφου. Το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί αν, ειδικά και μόνον για τους υπόγειους χώρους, χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της εισφοράς και ο κλασσικός μειωτικός συντελεστής 0,60 του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, δηλαδή μειωθεί το ποσό της εισφοράς υπογείων κατά 40%.
2. ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. Η ισχύουσα ρύθμιση δεν καλύπτει την αστική πλευρά του θέματος, διότι αφήνει όσους καταβάλουν την εισφορά, απροστάτευτους στις τυχόν κακές διαθέσεις κάποιων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας τους, οι οποίοι μπορούν οποτεδήποτε, με βάση τον κανονισμό της, να ζητήσουν από τα πολιτικά δικαστήρια (διαδικασία του άρθ. 17 παρ. 2 του Κώδ. Πολ. Δικονομίας περί «διαφορών συνιδιοκτητών») την έκδοση δικαστικής απόφασης που θα διατάσσει την κατεδάφιση ή τη βίαιη επαναφορά της χρήσης του σε ότι καθορίζεται από την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου, ακόμη και αν έχει πληρωθεί η εισφορά! Επειδή πολλές φορές, δυστυχώς, οι εξώδικες αλλά και οι δικαστικές αντιδικίες μεταξύ των συνιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικιών φτάνουν στα άκρα, για την νομική ασφάλεια των πολιτών που θα δηλώσουν τους χώρους τους, θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο, χωρίς να αλλοιώνει τις διατάξεις ουσιαστικού δικαιόυ, η νέα ρύθμιση να ορίζει ότι:
«Στην περίπτωση κτιρίων που υπάγονται στις εν γένει διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας δεν εκτελούνται δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την επαναφορά της χρήσης χώρου στην από την πράξη σύστασης προβλεπόμενη χρήση του, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης και καταβολής της εισφοράς του παρόντος».
3. ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΛΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ. Στην περίπτωση δήλωσης αλλαγής χρήσης ισόγειων χώρων που έχουν ανεξαρτησία χρήσης (ισόγειες θέσεις στάθμευσης ή υπόγεια που έγιναν κατοικίες), θα πρέπει ρητά να καθοριστεί ότι οι χώροι αυτοί θα μπορούν να ρευματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ με ιδιαίτερο μετρητή ρεύματος, κάτι το οποίο δεν καλύπτεται ή δεν διευκρινίζεται από την υπάρχουσα ρύθμιση.
4. ΠΑΤΑΡΙΑ – ΣΟΦΙΤΕΣ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ: Εφόσον η ρύθμιση που έχει εισαχθεί καλύπτει μόνον χώρους που βρίσκονται μέσα στο νόμιμο όγκο των οικοδομών, πρέπει η νέα ρύθμιση να συμπεριλάβει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των παταριών και των σοφιτών, με τις εξής προυποθέσεις:
* Θα υπάρχει διάγραμμα κάτοψης και τομή από μηχανικό ή αρχιτέκτονα που θα βεβαιώνει ότι αυτά βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο όγκο του περιγράμματος των οικοδομών, ότι δεν έχει γίνει υπέρβαση του ύψους της οικοδομής και ότι υπάρχει στατική επάρκεια του κτιρίου.
* Η νομιμοποίηση θα καλυφθεί με αντίστοιχη μεταφορά συντελεστή δόμησης που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με απλοποιημένη διαδικασία, όπως έγινε προ δεκαετίας για την αλλαγή χρήσης ισόγειων και υπόγειων χώρων.
5. ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ – ΥΨΟΥΣ ΟΡΟΦΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ κλπ. Οι τελευταίες αλλαγές στη νομοθεσία όχι μόνον είναι ατελέσφορες για να περιορίσουν το πρόβλημα των ημιυπαίθριων, αλλά κυριολεκτικά καταστρέφουν τις νέες οικοδομές. Η μείωση του ποσοστού των ημιυπαίθριων και ο καθορισμός μικρότερων διαστάσεων δεν παρεμποδίζουν τη δημιουργία νέων, με άλλα συστήματα. Ομως οι διατάξεις για την ταπείνωση της οροφής των υπογείων τα καθιστούν δυσπρόσιτα ως χώρους στάθμευσης, λόγω της τεράστιας και επικίνδυνης, πλέον, κλίσης που θα έχουν οι ράμπες τους, αυτό δε, μαζί με την ουσιαστική κατάργηση των ισόγειων χώρων στάθμευσης, θα επιδεινώσει το πρόβλημα της στάθμευσης αυτοκινήτων στις πόλεις μας. Γι΄αυτό θα πρέπει να ξαναδείτε τις διατάξεις αυτές, γιατί φοβόμαστε ότι κάνουν ζημιά στις νέες οικοδομές, χωρίς να κάνουν το καλό που επαγγέλλονται.
Η επιτυχία των ρυθμίσεων που θα εισηγηθείτε θα κριθεί από την αποδοχή της από τις εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, πολλοί από τους οποίους αναρωτιόνται, και όχι αδίκως, γιατί η εισφορά να πληρωθεί μόνον από αυτούς και όχι και από τους λοιπούς "συνυπεύθυνους" για τη δημιουργία του προβλήματος, κατασκευαστές, αρχιτέκτονες-μηχανικούς κλπ.!
Γι αυτό είμαστε βέβαιοι, κα Υπουργέ, κε Υφυπουργέ, ότι θα εξετάσετε προσεκτικά τις παραπάνω προτάσεις μας, οι οποίες θα κάνουν την ρύθμιση που θα εισηγηθείτε ασφαλέστερη για όσους την υιοθετήσουν, και αποδοτικότερη για τα οικονομικά του Δημοσίου και την οικονομία μας γενικότερα!
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματεύς


Στράτος Ι. Παραδιάς Αιμιλία Δ. Βαδόκα
Δικηγόρος Α.Π. Αντιπρ. Εν. Ιδιοκτητών Ελλάδος
Πρόεδρος της Διεθνούς Εν. Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI)