Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

Μεγάλη συγκεντρωση ιδιοκτητών - μελών ΕΙΑΝΑ

26-10-2010 20:47:41 Η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη στην εναρκτήρια ομιλία της έκανε λόγο για ένα «κατοχικό και συνάμα εχθρικό περιβάλλον», όπως αυτό διαμορφώνεται σε βάρος των ιδιοκτητών. «Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως αρωγός στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, αλλά δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού με τα νέα μέτρα οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν φοροαποδοτική ικανότητα». Η ίδια σημείωσε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εκποίησης «φιλέτων»¨του δημοσίου μελετά μεταξύ άλλων και την πώληση σε ξένους επενδυτές του πρώην εργοταξίου Ρίου-Αντιρρίου.
Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε στο πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης που καλούνται από δω και στο εξής να διαθέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για το πώς θα λειτουργήσει το νέο μέτρο, καθώς επίσης και για τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι. «Εμείς επικροτούμε το μέτρο, αλλά όχι τη διαδικασία και τις συντεχνιακού χαρακτήρα αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά υπονοώντας την εύνοια που δίδεται προς τον κλάδο των μηχανικών, που θα παρέχουν το πιστοποιητικό και συνέχισε: «Το πιστοποιητικό έρχεται ως εκβιαστής στον ιδιοκτήτη, αφού αν δεν το κατέχει δεν θα μπορεί να νοικιάσει ή να πουλήσει το ακίνητο του».
Σε ό,τι αφορά το κόστος, επισήμανε ότι σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για χαμηλό κόστος ο νέος νόμος ορίζει ποσά αρκετά υψηλά, σχολιάζοντας ότι θα στηθεί «τρελός χορός χρημάτων για χαρτιά και σφραγίδες».
Για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζήτησαν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές του στο μισό, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Να εξαιρεθούν τα παλιά, τα ετοιμόρροπα, τα ημιτελή, τα άχτιστα, τα δεσμευμένα, τα κάθε είδους χωρίς εισόδημα ακίνητα στη χώρα από τον ΦΑΠ. Να μην υπαχθούν στο ΦΑΠ τα εκτός σχεδίου ακίνητα με το πρόσχημα της επέκτασης του αντικειμενικού προσδιορισμού.
Ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων έδωσε στη συνέχεια ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων για το θέμα του ΕΤΑΚ, την επαναφορά του φόρου μεταβίβασης ακινήτων με νέες κλίμακες, τις γονικές παροχές και άλλες ρυθμίσεις που πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν.
Όσο για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα αποβούν καταστροφικές αφού θα επιφέρουν μια σειρά από άλλες αυξήσεις σε συναφείς δραστηριότητες».

Έρχονται ανατροπές στο καθεστώς χρήσεων γης με το νέο ΓΠΣ Πάτρας

Ακολούθως ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Νίκος Τζανάκος επιχείρησε μια αποτύπωση του νέου γενικού πολεοδομικού σχεδίου για την πόλη, που αναμένεται να επηρεάσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε κομβικές περιοχές της Πάτρας. Όπως είπε, το νέο σχέδιο φιλοδοξεί να διορθώσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια γι΄αυτό και επέμεινε ότι « οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι ενήμεροι γιατί τα ακίνητα τους μπορεί να αποκτήσουν νέα αξία».
Ο δικηγόρος Νίκος Παπάκος έκανε μνεία στο νέο διάταγμα της Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη που θέτει περιορισμούς στην οικοδομική δραστηριότητα και ζήτησε να λυθεί το θέμα νομοθετικά με ενιαία ρύθμιση, ενώ ο ασφαλιστικός σύμβουλος της Interamerican Νίκος Κεχαγιόγλου ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες – μέλη της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α για τα προνομιακά ασφαλιστικά συμβόλαια που μπορούν να συνάψουν με την εταιρεία. Η εκδήλωσε έκλεισε με τοποθέτηση του γνωστού επιχειρηματία Κώστα Καζάκου και παρεμβάσεις φορέων με σχόλια ιδιαίτερα επικριτικά για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική απέναντι στην ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας.
Φοροκαταιγίδα σε μια καθημαγμένη αγορά

Στο θέμα των αντικειμενικών αξιών, τονίστηκε ότι σε μια καθημαγμένη κτηματαγορά χωρίς αγοραστές ή ενοικιαστές, επιβάλλεται όχι μόνον να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων , αλλά και να μειωθούν οι συντελεστές εμπορικότητας των πάλαι ποτέ εμπορικών και ήδη ξενοίκιαστων κτιρίων και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας.
Όσον αφορά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η ισχύουσα ρύθμιση οδηγείται σε ένα δημοσιονομικό «Βατερλώ» σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες. Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τις εξής αναγκαίες και υπερεπείγουσες έξι (6) αλλαγές στη ισχύουσα ρύθμιση (Ν. 3843/2010), η οποία σημειωτέον σχεδιάστηκε σε περίοδο προ της υπαγωγής στο ΔΝΤ, ώστε να προσέλθουν μαζικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης χώρων και να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα:
1. Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου.
2. Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων.
3. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους , όπως προβλέπεται και στο σύστημα «αντικειμενικών αξιών».
4. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003 , για τους οποίους και τα πρόστιμο ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο.
5. Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικροπαραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα το φόβο στοχοποίησης τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.


Νέα παράταση λόγω κρίσης

Στην εκδήλωση της ΕΙΑΝΑ, έγινε αναφορά και για την 3ετή παράταση για την αναβάθμιση των ανελκυστήρων. Στις 31.12.2010 λήγει η προθεσμία περιοδικού ελέγχου, αναβάθμισης και καταχώρησης στην αρμόδια Νομαρχία, όλων των παλαιών ανελκυστήρων της χώρας που λειτουργούν με προέγκριση εγκατάστασης και έχει συμπληρωθεί 30ετία από την εγκατάσταση τους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ελάχιστο ποσοστό τέτοιων ανελκυστήρων έχει επιθεωρηθεί και καταχωρηθεί, και το απομένον διάστημα είναι ανθρωπίνως αδύνατον να επαρκέσει για τις εκατοντάδες χιλιάδες των υπολοίπων , ούτε υπάρχουν διαθέσιμα τα αναγκαία δις ευρώ για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών, από νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν και τα κοινόχρηστα. Πρέπει οπωσδήποτε να παραταθούν τουλάχιστον για μια τριετία οι προθεσμίες γι΄αυτούς αλλά και τους νεώτερους ανελκυστήρες, ώστε να έχει ξεπεραστεί η περίοδος της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
ΠΗΓΗ : Σύμβουλος Επιχειρήσεων, αφιέρωμα 22ας Οκτωβρίου 2010, Αρ. Φύλλου 677