Μισθώσεις Ακινήτων

Διαχείριση Κτιρίων

Περισσότερα


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο Interamerican

MAIN PAGE

31ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΜΙΔΑ: ΑΜΕΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ! ΕΡEYΝΑ ΤΗΣ KAPA RESEARCH.

27-01-2014 14:07:49 Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έρευνα της εταιρίας Kapa Research από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα:
-Διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά οι φόροι, έκτακτες εισφορές κλπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22 % που ήταν σύμφωνα με την περυσινή έρευνα, εφέτος διαμορφώνονται στο 43,3 % του εισοδήματος. Επιπλέον ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.
-Οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.
-Σε υψηλά επίπεδα (38 %) παραμένει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.
-Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών).
-Αυξήθηκε από 35 σε 43 % το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.
-Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45 %) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.
-Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.
-Η μεγάλη πλειοψηφία (65 %) θεωρούν πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος.
-Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80 %) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.
-Γενικά το 73 % χαρακτηρίζουν τον ΕΝΦΙΑ ως άδικο φόρο.
Ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, αφού μέσα στο 2013 κατέβαλαν απανωτά πέντε φόρους κεφαλαίου (ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, ΕΕΤΑ 2012 και 2013), καλούνται εφέτος να πληρώσουν το διπλό δήθεν «Ενιαίο» Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας που θέσπισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της «τρόικα» και των βουλευτών της επαρχίας, ενώ οι πραγματικές τιμές στην αγορά, στις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι δραματικά χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες με τις οποίες εξακολουθούν να υπολογίζονται, μέχρι και το 2016, το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα!
Ο κ. Παραδιάς κατήγγειλε ότι το καλοκαίρι του 2013, με το νόμο 4172/2013 ψηφίστηκαν χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο, τρείς εξοντωτικές ρυθμίσεις:
1. Επιβλήθηκε νέος φόρος «υπεραξίας» στους καταματωμένους πωλητές ακινήτων, υπολογιζόμενος με ακόμη και μηδενικές τιμές κτήσης αν πρόκειται για ακίνητα από παλαιά κληρονομιά, αντιπαροχή ή ιδιοκατασκευή, ενώ τώρα γίνεται προσπάθεια με πλάγιους τρόπους, ως τιμή πώλησης να λαμβάνεται η ανώτερη «αντικειμενική» αξία ως αγοραία, ανατρέποντας τη διάταξη που ρητά ορίζει ότι «η τιμή πώλησης είναι το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα κατά το χρόνο της μεταβίβασης»!
2. Τα καταρρακωμένα μισθώματα, που φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ, δεν θα μπορεί πλέον να εκχωρούνται στο Δημόσιο όταν δεν εισπράττονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σε αναγκαστικές διαδικασίες εξώσεων για να μην πληρωθούν φόροι για ανύπαρκτα εισοδήματα.
3. Καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή της ιδιοκατοίκησης κύριας κατοικίας!
Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, δημιουργούν εφιαλτικές προοπτικές για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν το φάσμα, αρχικά των κατασχέσεων και στη συνέχεια της φυλάκισης χωρίς πραγματικά να διαθέτουν καμία δυνατότητα αντίδρασης. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εισοδήματα ούτε μπορούν να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να πληρώσουν τους φόρους, επειδή οι ίδιοι αυτοί φόροι απομακρύνουν τους αγοραστές και δεν μπορούν ούτε καν να απαλλαγούν από αυτά, εκχωρώντας τα στο Δημόσιο έναντι τρεχουσών και μελλοντικών οφειλών!
Για τους λόγους αυτούς ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει τα βασικά και επείγοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:
*Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.
*Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.
*Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.
*Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
*Επαναφορά της εκχώρησης μισθωμάτων και της φοροαπαλλαγής της ιδιοκατοίκησης.
*Προσδιορισμός του φόρου υπεραξίας από τις Δ.Ο.Υ. με εξορθολογισμό του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, λαμβανομένης υπόψη και της νομισματικής μεταβολής και με βάση το αναγραφόμενο τίμημα ως τιμή πώλησης, και με σαφή προσδιορισμό του νομικού πλαισίου της έκπτωσης των 25.000€.
* ’μεση απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων, μείωση χρόνου και αποζημιώσεων των παλαιών και παράταση της θητείας των Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων.
* Επίσης συζητήθηκε το θέμα της νομικής στήριξης όσων ιδιοκτητών ακινήτων έχουν προϋποθέσεις προσβολής για αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ στη Διοικητική Δικαιοσύνη.
Ομιλητές στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ήταν οι εξής:
Ο Ανώτερος Διευθυντής της ALPHABANK κ. Mιχαήλ Μασουράκης εκτίμησε ότι θα είναι κοντά, τα επόμενα χρόνια η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της ελληνικής οικονομίας και η σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων, καθώς έχουν πέσει σημαντικά οι τιμές τους σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης, τάση η οποία ήδη επιβραδύνεται και θα αρχίσει να αντιστρέφεται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση των εισοδημάτων. Η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με μια ταχύτερη ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου της οικονομίας, και της αγοράς ακινήτων γενικότερα, αν δεν προσέκρουε στην σημερινή υπέρμετρη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας, ιδιαίτερα με την επιβολή από το 2014 του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και του φόρου υπεραξίας ακινήτων, που εξουδετερώνουν τη σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Ο κ. Μασουράκης τόνισε ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με ετήσιους επαναλαμβανόμενους φόρους, όπως τον ΕΝΦΙΑ, εξυπηρετεί την μετεξέλιξη της οικονομίας προς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που στηρίζεται περισσότερο στις εξαγωγές και στην μεταποίηση, και λιγότερο στις κατοικίες. Η μετάβαση, όμως, σε αυτή την πιο δυναμική παραγωγική δομή της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη και, συνεπώς η ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου δεν μπορεί να είναι παρά μία σταδιακή και παρατεταμένη διαδικασία, προσανατολισμένη σε νέα αναπτυξιακά πρότυπα όπως η δεύτερη κατοικία και οι υποδομές, στο πλαίσιο καθιέρωσης της Ελλάδος ως τουριστικό προορισμό και χώρα εγκατάστασης υψηλής ποιότητας και ως σημαντικό ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στην Ευρώπη.
Διονύσης Χιόνης, Καθηγητής Οικονομικών, Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ: Εθνική Οικονομία και Ιδιωτική Ακίνητη Περιουσία: Προβλήματα και προοπτικές.
Τάσος Βάππας, Δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. ΠΟΜΙΔΑ: Παρουσίαση της συγκριτικής μελέτη για φόρους ακινήτων στην Ευρώπη, από την οποία προέκυψε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε όλες τις κατηγορίες των φόρων μέσα στις τρεις χώρες με τις βαρύτερες φορολογίες επί της ακίνητης περιουσίας και των ιδιοκτητών ακινήτων.
Ευστάθιος Μπακάλης, Δικηγόρος, Φορολογικός σύμβουλος ΔΣΑ & ΠΟΜΙΔΑ: Αντισυνταγματικότητα της υπερφορολόγησης ακινήτων-Αμυνα- Προσφυγές
Νίκος Χαρκιολάκης, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Παν. Συλλόγου Διατηρητέων: Πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση των διατηρητέων & ιστορικών κτιρίων.
Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ: Λύση στην ασφάλιση κτιρίων το ομαδικό πρόγραμμα ΠΟΜΙΔΑ-ΙNTERAMERICAN