Τη βούληση της να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στο ζήτημα της φορολόγησης των πελατών της, εκφράζει σε ανακοίνωση της η εταιρία Airbnb, ιδιοκτήτρια της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας δια μέσω της οποίας χιλιάδες ακίνητα ενοικιάζονται στην Ελλάδα
Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι, "οι οικοδεσπότες στην Airbnb, θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους. Τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".
Η εν λόγω εταιρία σημειώνει ότι θέλει να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία στην Ελλάδα, καθώς όπως τονίζει, "με τη συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε στην τόνωση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε νέα φορολογικά έσοδα και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των τουριστικών παροχών στην κοινωνία".
To υπουργείο είχε ζητήσει από τους υπεύθυνους της εταιρείας να καταχωρείται και ο ΑΦΜ σε κάθε εγγραφή ακινήτου που τίθεται προς ενοικίαση στην Ελλάδα προκειμένου να επιβληθούν οι φόροι που προβλέπει πλέον η νομοθεσία.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb που είχε ψηφιστεί πέρυσι ισχύει όριο στα 12.000 ευρώ για τα έσοδα από τέτοιες δραστηριότητες για τους ιδιώτες, καθώς και όριο στις ημέρες που μπορούσε να ενοικιαστεί ένα τέτοιο ακίνητο κάθε χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση τα έσοδα από την μίσθωση φορολογούνται με την κλίμακα που φορολογούνται τα έσοδα από ενοίκια Σε περίπτωση που τα έσοδα υπερβαίνουν το εν λόγω ποσό τότε θεωρείται έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα και αντιμετωπίζεται ανάλογα.
Η Airbnb αναφέρει στην ανακοίνωση της τα εξής:
"Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους. Τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία στην Ελλάδα και με τη συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε στην τόνωση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε νέα φορολογικά έσοδα και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των τουριστικών παροχών στην κοινωνία ».
Η Airbnb μοιράζεται πληροφορίες με την Ελλάδα σχετικά με τη μίσθωση κατοικιών. Τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας δεδομένων. Η Airbnb λαμβάνει αυτά τα αιτήματα σοβαρά και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθεί. Ξέρουμε ότι οι οικοδεσπότες θέλουν να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους και θέλουμε να βοηθήσουμε. Μέχρι σήμερα, η Airbnb έχει συνάψει συμφωνίες για την είσπραξη και την αποστολή ξενοδοχειακών και τουριστικών φόρων για λογαριασμό οικοδεσποτών με πάνω από 310 δικαιοδοσίες, παραδίδοντας πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξενοδοχειακούς και τουριστικούς φόρους σε όλο τον κόσμο.
Η Airbnb συμβάλλει στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουρισμού στην Ελλάδα, δημιουργεί νέες οικονομικές δραστηριότητες, επεκτείνει τα οφέλη σε περισσότερες οικογένειες και κοινότητες και υποστηρίζει τους κατοίκους που μοιράζονται τα σπίτια τους.
Το 2016, οι οικοδεσπότες σε όλη την Ελλάδα καλωσόρισαν πάνω από 770.000 επισκέπτες στα σπίτια τους, με την τυπική λίστα να μοιράζεται για λιγότερο από τρεις ημέρες το μήνα και ο τυπικός οικοδεσπότης να κερδίζει $ 2.800 το χρόνο".
Ως γνωστόν, μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει η ηλεκτρονική εφαρμογή δήλωσης των προσφερομένων κατοικιών, παρότι ο σχετικός νόμος προβλέπει αναδρομική εφαρμογή του από 1.2.2017, ούτε έχει εκδοθεί οποιαδήποτε υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφές νομικό και φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας του εξαιρετικά σημαντικού αυτού θεσμού...