Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαϊας
Μιαούλη 43-45, 26 222, Πάτρα
Τηλ: 2610 622800, Fax: 2610 622700
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Από την αρχή της σύλληψης της ιδέας του θεσμού του Κτηματολογίου, οι ιδιοκτήτες θεωρήθηκαν ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης και όπου εν τέλει αναμείχθηκαν, αυτό έγινε ύστερα από τις έντονες πιέσεις, όχι των ίδιων των πολιτών- ιδιοκτητών (γιατί αυτοί ήσαν και παρέμειναν χωρίς ενημέρωση), αλλά ύστερα από τις έντονες πιέσεις και αντιδράσεις των οργανώσεών τους.
Εμείς στο Δήμο Πατρέων ενταχθήκαμε στο πιλοτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου, που πιο ορθά θα ήταν να πούμε στο πειραματικό πρόγραμμα, με «πειραματόζωα» όμως τους ιδιοκτήτες του Δήμου, αλλά και πολλούς άλλους εμπλεκόμενους πολίτες, υπό άλλη ιδιότητα.

Εμείς πιστεύσαμε στην ιδέα του κτηματολογίου, πλην όμως όχι στον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη και εφαρμόζεται η ιδέα αυτή, που είχε σαν αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του θεσμού γενικώτερα και την ελλιπή λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου των Πατρών, από την οποία ταλαιπωρούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες, λοιποί συναλλασσόμενοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αλλά και οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Γραφείου.

Μερικά από τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι:
Το πρόβλημα της στέγασης του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού Γραφείου σε διαφορετικούς χώρους και κτίρια.
Η έλλειψη μηχανικών που να στελεχώνουν το κτηματολογικό γραφείο. Στην Πάτρα ολόκληρο το Κτηματολογικό γραφείο στελεχώνεται από μία μόνο Πολιτικό μηχανικό!!

Και ας έρθουμε στα ακόμα πιο δύσκολα. Έχουν γίνει πια εφιάλτης οι έξω από κάθε λογική καθυστερήσεις για την ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος στο Κτηματολογικό Γραφείο. Διόμισυ και πλέον μήνες χρειάζονται για την περίφημη χωρική μεταβολή, αν δεν υπάρξει και κάποιο άλλο πρόβλημα, που δεν αντιμετωπίζεται παράλληλα, αλλά με διαδοχική σειρά και που μπορεί να παρατείνει τον χρόνο από 2 1/2 μήνες σε πέντε. 

Η ανελαστικότητα και η ακαμψία του συστήματος καταχώρησης και επεξεργασίας των στοιχείων στο κτηματολόγιο δυσκολεύουν περισσότερο τα πράγματα, αφού λάθη ή παραλείψεις, όπως μία παράλειψη μεταγραφής ενός συμβολαίου, που μέχρι σήμερα μπορούσαν να διορθωθούν εύκολα, προς το συμφέρον όλων, και της πολιτείας δηλαδή και των συναλλασσομένων, σήμερα στο Κτηματολόγιο αυτό πάρα πολλές φορές καθίσταται αδύνατο. Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα η αγορά και γενικώτερα οι συναλλαγές γύρω από τα ακίνητα να παρουσιάζουν τρομερές εμπλοκές και τις περισσότερες φορές αξεπέραστη στασιμότητα.
Και η προτροπή από τους αρμοδίους; Πηγαίνετε κύριοι στα Δικαστήρια. 

Πληρώστε, ταλαιπωρηθείτε, σπαταλείστε χρόνο για να επιτύχετε τα αυτονόητα. Για να ξανααποκτήσετε την ιδιοκτησία που χάσατε από την εφαρμογή του θεσμού του κτηματολογίου στην Ελλάδα, που χάσατε δηλαδή προς το παρόν στα χαρτιά και αργότερα ίσως και στην πράξη. 

Πηγαίνετε στα Δικαστήρια για δώσετε το ακίνητό σας για αντιπαροχή ή περιμένετε μισό χρόνο για διορθωθούν μικρολάθη και εσφαλμένες καταχωρίσεις.

Και αφού πάτε στα Δικαστήρια και εφόσον εκδοθεί η περιζήτητη απόφαση, περιμένετε ακόμα τρις μήνες για να ανάψει το πράσινο φως για την οριστική της καταχώρηση στο κτηματολόγιο, και φυσικά αν όλα πάνε καλά και το Δημόσιο δεν ασκήσει έφεση, απλά και μόνον ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΕΒΛΗΘΗ!!! 

Ας έρθουμε όμως στην πεμπτουσία του θέματος, δηλαδή στο τέλος κτηματογράφησης, όπως αντιμετωπίζεται με τον τελευταίο νόμο.
Με τη σκανδαλώδη ρύθμιση που περιέχει ο εν λόγω νόμος, η κτηματογράφηση θα γίνει ουσιαστικά δωρεάν για τους αγρότες, γιατί ακόμη και αν δηλώσουν 10, 20, ή και 30 αγροτεμάχια, θα πληρώσουν μόνον για τα δύο πρώτα, συνολικά 70 ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι το δύσκολο και δαπανηρό κομμάτι του κτηματολογίου είναι η κτηματογράφηση των αγροτικών και των εκτός σχεδίου ακινήτων! Αντίθετα οι κάτοχοι αστικών ακινήτων, των οποίων η κτηματογράφηση είναι απλούστατη, θα αποτελέσουν τα θύματα, του κτηματολογίου, αφού θα επωμισθούν ολόκληρο σχεδόν το τεράστιο οικονομικό βάρος, όπου για ένα και μόνον κτίριο θα πληρώνουν συνολικά δεκάδες, ή και εκατοντάδες δικαιώματα και αναλογικό τέλος πολλαπλάσιο, βάσει μάλιστα και του συντελεστή εμπορικότητας των ακινήτων! 
Αυτό είναι άδικο και κατάφωρα αντισυνταγματικό, αφού όλοι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στα δημόσια βάρη, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό! Ούτε μπορεί η αστική ιδιοκτησία να οδηγηθεί αδιαμαρτύρητα, κυριολεκτικά ως «πρόβατο επί σφαγήν», τελικά προς μέγα όφελος εκείνων που επαγγελματικά ασχολούνται με την κατάρτιση και με τη λειτουργία του κτηματολογίου! 
Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν το «κτηματόσημο» όχι ως ανταποδοτικό τέλος, αλλά ως πραγματικό «χαράτσι» σε βάρος των ιδιοκτητών των αστικών ακινήτων, που καλούνται αυτοί και μόνον, να επωμισθούν τα παραπάνω βάρη, ενώ δεν κερδίζουν τίποτε από αυτό. 

Τέλος επαναλαμβάνουμε κάτι για το οποίο συνεχώς παραπονούμεθα ότι δηλαδή δεν νοείται κτηματογράφηση χωρίς αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού θέματος των ακινήτων εκτός σχεδίου πόλεως. Η προσπάθεια σύνταξης Εθνικού κτηματολογίου στη χώρα μας χωρίς τη θέσπιση ρυθμίσεων αναλόγων με αυτές του Ν. 3127/2003 που ρύθμισε τα θέματα τα σχετικά με τις εμπράγματες αξιώσεις του Δημοσίου στα εντός σχεδίου ακίνητα, θα μεταβληθεί σε διαδικασία καταπάτησης και αρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας!!! Το προτεινόμενο σχέδιο ρύθμισης της Επιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, δίνει επαναστατική και θαρραλέα λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, με βάση την ύπαρξη νομίμων και μεταγεγραμμένων τίτλων στο όνομα του πολίτη, την πάροδο ικανού χρονικού διαστήματος, σημαντικά μεγαλύτερου από τη ρύθμιση του Αστικού Κώδικα και την καλή πίστη του, αποκλείοντας έτσι κάθε καταπατητή δημόσιας έκτασης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν από την κυβέρνηση και το κτηματολόγιο να τεθεί ΤΩΡΑ τέλος στην ταλαιπωρία των καλόπιστων πολιτών που σύρονται μια ζωή στα δικαστήρια και στις επιτροπές γιατί δεν μπορούν να βρούν τίτλους ιδιοκτησίας μέχρι το 1885, και να ψηφιστεί χωρίς αναβολή η ρύθμιση που προτείνει η επιστημονική επιτροπή. Η αγωνία όλων των ιδιοκτητών που εδώ και γενεές νόμιμα κατέχουν και αξιοποιούν με τον ιδρώτα τους την ελληνική γή, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να καταστεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Και κλείνοντας την αναφορά αυτή στα μεγάλα προβλήματα της λειτουργίας του θεσμού του κτηματολογίου στην Πάτρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε το αίτημα των ιδιοκτητών ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. 

Είναι επιβεβλημένη η κοινοποίηση στους πολίτες των αποτελεσμάτων της πρώτης εγγραφής, από την οποία και μετά «τρέχουν» πολύ σημαντικές προθεσμίες, πολύ πιο σύντομες από τις υπό του Α.Κ. προβλεπόμενες, τέτοιες που οδηγούν ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, σε απώλεια εννόμων δικαιωμάτων για τους πολίτες, οι περισσότεροι των οποίων τελούν σε πλήρη άγνοια. 

Και είναι άπειρες οι φορές που ο ιδιοκτήτης δεν ευθύνεται για την εσφαλμένη καταχώρηση ή περιγραφή του ακινήτου του και όμως παρά τις συνεχείς και επίμονες διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών και φυσικά όλων των εμπλεκομένων φορέων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό.

Επιμέλεια κειμένων - Κυριακή Αθανασιάδη, Πάτρα