Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαϊας
Μιαούλη 43-45, 26 222, Πάτρα
Τηλ: 2610 622800, Fax: 2610 622700
Ο νέος ΕΝΦΙΑ: Πως να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του

Αμεσα επίκειται η ηλεκτρονική ανάρτηση των εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ 2022. 

Η εξόφλησή του από εφέτος θα γίνεται σε 10 δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Μαίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2023. Η εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του του φόρου δεν συνεπάγεται την παραμικρή έκπτωση! Μιά ακόμη έκφραση της άχαρης φύσης του επαχθούς αυτού φόρου, που στη συνείδηση των περισσοτέρων φορολογουμένων ισοδυναμεί με την πληρωμή μηνιαίου... ενοικίου για το ίδιο τους το σπίτι...

Στα νέα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν την αναπροσαρμοσμένη αξία των ακινήτων τους, σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με την αξία της περιουσίας τους, αλλά και τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, ή περιουσιακά στοιχεία μεγάλης συνολικής αξίας το καθένα. 

Από το σύνολο των περίπου 7.200.000 ιδιοκτητών ακινήτων, ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν  οι 6.200.000, από τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει συνολικά 2,58 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, 8 στους 10, περίπου 5 εκατομμύρια φορολογουμένοι, θα πληρώσουν φέτος μικρότερα ποσά ΕΝΦΙΑ. Από αυτούς:

* 2.200.000 θα δουν μείωση άνω του 20%,

* 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%.

* 900.000 ιδιοκτήτες (το 14%) θα λάβουν εκκαθαριστικό με αμετάβλητο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι. 

* 360.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο. Από αυτούς οι τους μισοί θα διαπιστώνουν μικρές αυξήσεις περί τα 50 ευρώ.

* 180.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο με προσαύξηση που φτάνει το 80-90%. Σύμφωνα με το υπουργείο στην πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα (πχ σε Μύκονο, Ιθάκη κ.α).

* Ωφελημένοι είναι όσοι έχουν μικρές και μεσαίες περιουσίες, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους αυξήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2022. Κι αυτό διότι μειώθηκαν από εφέτος οι βασικοί συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων και διευρύνθηκαν-συγχωνεύτηκαν τα κλιμάκια. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος μεταφέρεται σε υψηλότερο κλιμάκιο, λόγω της αύξησης της τιμής ζώνης της περιοχής του, θα πρέπει (βάσει των δημοσιευμένων παραδειγμάτων του υπουργείου Οικονομικών) να δει μείωση του φόρου σε σύγκριση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα λιγότερο φόρο θα πληρώσουν:

1. Ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές με αντικειμενική τιμή έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που θα διαπιστώσουν μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 30%.

2. Οι ιδιοκτήτες που έχουν πολλά ακίνητα καθώς ο συμπληρωματικός φόρος δεν θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας αλλά ξεχωριστά για κάθε ακίνητο και εφόσον συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις με το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Ειδικότερα με το νέο καθεστώς ο συμπληρωματικός φόρος στα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται μόνο όταν ένα από τα ακίνητα του υπόχρεου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ αλλά και όταν η συνολική περιουσία του είναι πάνω από τις 300.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχει προσαύξηση επί του βασικού φόρου με συντελεστές από 0,20% έως και 1% ενώ για περιουσίες αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ θα μπαίνει δεύτερη προσαύξηση επί του συνολικού φόρου και με συντελεστές που κυμαίνονται από 5% έως και 20%.

3. Οι οικοπεδούχοι λόγω της σημαντικής μείωσης των συντελεστών που κουρεύονται έως και 80% και της συγχώνευσης των φορολογικών κλιμακίων με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η φορολογική επιβάρυνση.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το πόσα θα πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης εξαρτάται από τον τόπο και τη διάρθωση των περιουσιακών του στοιχείων. Δηλαδή ο καθένας με τη μοίρα του, που θα τη διαπιστώσει μόνον όταν δει το εκκαθαριστικό του...  

Πως εκτυπώνουμε το εκκαθαριστικό για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας του 2022, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση των κωδικών σας του Taxisnet για να εισέλθετε στη σχετική εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα :

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
  • Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9.
  • Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.
  • Δίνετε εντολή για εκτύπωσή του.

Δείτε εδώ το χάρτη με τις παλαιές και τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλη τή χώρα! 

 

Επιμέλεια κειμένων - Κυριακή Αθανασιάδη, Πάτρα