Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαϊας
Μιαούλη 43-45, 26 222, Πάτρα
Τηλ: 2610 622800, Fax: 2610 622700
«Πιστοποιητικοκρατία»… Aρθρο του Στράτου Ι. Παραδιά στα ΝΕΑ, 11.12.2021

Το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2019, την ώρα που ορκιζόταν η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, έφτανε στο επιτελείο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πρώτο μήνυμα της ΠΟΜΙΔΑ με τίτλο: «Πρώτος στόχος η πάταξη της γραφειοκρατίας στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων!» μαζί με τον κατάλογο των πάμπολλων πιστοποιητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων ακινήτων.

Το μήνυμα είχε άμεση ανταπόκριση, και έγιναν σημαντικά βήματα που τώρα ολοκληρώνονται, στην ψηφιακή διαχείριση των σχετικών φορολογικών δηλώσεων.

Άλυτο πρόβλημα όμως παραμένει η «πιστοποιητικοκρατία», ο τεράστιος αριθμός των πιστοποιητικών για να υποβληθεί μια δήλωση φόρου μεταβίβασης ή γονικής παροχής, και ο απίστευτος «Γολγοθάς» των πολιτών σε ατελείωτες ουρές και αναμονή ακόμη και μηνών όχι μόνον για την απόκτησή τους, αλλά και για την επανέκδοσή τους αφού τα περισσότερα ακυρώνονται αυτόματα με την πάροδο διμήνου! Η κατάσταση θα γίνει τραγικότερη όταν με την αποκλειστική ισχύ της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» θα απαιτείται μια άλλη τεράστια σειρά πιστοποιητικών για την κατάρτισή της!

Η μηνιαία παράταση για τα συμβόλαια ακινήτων είναι χρονικά ανεπαρκέστατη. Χρειάζεται εξάμηνη παράταση για να εξυπηρετηθούν και όλοι οι πολίτες που οι συμβολαιογράφοι τους δήλωσαν πλήρη αδυναμία να αναλάβουν την έγκαιρη υπογραφή τους. Αλλά θα είναι και  «δώρον άδωρον» αν δεν παραταθεί η ισχύς όλων των πιστοποιητικών που λήγουν την 31.12. 

Αρθρο του Στράτου Ι. Παραδιά, Δικηγόρου Α.Π., Προέδρου ΠΟΜΙΔΑ και UIPI.

Επιμέλεια κειμένων - Κυριακή Αθανασιάδη, Πάτρα