Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαϊας
Μιαούλη 43-45, 26 222, Πάτρα
Τηλ: 2610 622800, Fax: 2610 622700
ΠΟΜΙΔΑ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ AKINHTA ME TO Ν. 4512/2018

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5/Α΄/17.01.2018 ο νόμος 4512/2018 «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις». Με το νόμο αυτό επέρχονται οι εξής αλλαγές οι οποίες αφορούν στα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους:

Α. Διατάξεις περί «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ».1. Κατάργηση υποθηκοφυλακείων. To Κτηματολόγιο (ΕΚΧΑ ΑΕ) και όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ». Τα ¾ από τα άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας θα καταργηθούν συλλήβδην εντός μίας διετίας, με δυνατότητα να καταργηθούν ακόμη περισσότερα, και θα αντικατασταθούν από νέες συγκεντρωτικές δομές, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων πολιτών και των δικηγόρων τους. Ταυτόχρονα, η οριστική αποκοπή του νομικού ελέγχου και της δημοσιότητας των εμπραγμάτων δικαιωμάτων από τις δομές της Δικαιοσύνης, αλλά και ο ουσιαστικός εξαναγκασμός σε αποχώρηση των έμπειρων νομικών των υποθηκοφυλακείων και της ΕΚΧΑ από το νέο φορέα θα θέσει υπό διακινδύνευση την ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών

2. 10 πάγια και αναλογικά τέλη. Αυξάνονται σημαντικά τα τέλη για την εγγραφή πράξεων/έκδοση/ χορήγηση αντιγράφων. Συγκεκριμένα ισχύουν πλέον τα εξής 10 τέλη:

Αναλογικά τέλη μεταγραφών και καταχωρήσεων: 5%.
Αναλογικά τέλη γονικών παροχών και δωρεών: 8%.
Αναλογικά τέλη εγγραφής προσημειώσεων: 8%.
Πάγιο τέλος για την καταχώρηση κάθε δικαιοπραξίας: 20€.
Τέλος έκδοσης αντιγράφου από το αρχείο του Κτημ. Γραφείου: 9,5€.
Τέλος έκδοσης πιστοποιητικού από τα βιβλία του Κτηματ. Γραφείου: 9,5€.
Τέλος έκδοσης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος: 15€.
Τέλος έκδοσης κτηματογραφικού διαγράμματος: 33€.
Πρόσθετο τέλος επί της αξίας κάθε ακινήτου:1‰.
Εφάπαξ τέλος κτηματογράφησης: 35€/δικαίωμα + 1% επί αντικειμενικής αξίας άνω των 20.000€ με όριο τα 900€, η είσπραξη του οποίου εκκρεμεί.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 32, τα υπερέσοδα της λειτουργίας θα αποδίδονται στο Δημόσιο, ενώ με το άρθρο 40 προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης των τελών αυτών με απλή ΚΥΑ. 

3. Προσφυγές. Καθιερώνεται διαδικασία προσφυγής κατά των πράξεων Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων, ως προαπαιτούμενο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε άσκοπη χρονοτριβή και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

4. «Το ξέχασες; To έχασες!!!». Δημεύονται τα αδήλωτα ακίνητα σε 111 κτηματολογικά γραφεία, όπως ρητά έχει προειδοποιήσει η ΠΟΜΙΔΑ! Από τις νέες διατάξεις περί Κτηματολογίου απουσιάζει διάταξη περί παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, η οποία είναι απόλυτα αναγκαία δεδομένου του αριθμού και της σοβαρότητας των σφαλμάτων που εντοπίζονται τόσο σε παλιές όσο και σε νέες κτηματογραφήσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει επισημάνει ότι μέχρι 31.12.2018 οριστικοποιούνται οι εγγραφές σε 111 λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, με αποτέλεσμα να περιέλθουν στο Δημόσιο όλα τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν, η να μην μπορούν να διορθωθούν σοβαρότατα λάθη σε δηλωμένα ακίνητα!

Β. Διατάξεις περί απαλλοτριώσεων. Με τα άρθρα 168-172 επέρχονται μεταξύ άλλων και διαδικαστικές αλλαγές στις διατάξεις περί κοινοποίησης προς τους ιδιοκτήτες των απαλλοτριουμένων ακινήτων και απώλεια του δικαιώματός τους για αποζημίωση της απομείωσης της αξίας της απομένουσας ιδιοκτησίας τους, αν δεν το ζητήσουν άμεσα από το αρμόδιο δικαστήριο.

Γ. Στη διαμεσολάβηση και τα …κοινόχρηστα! Από 17 Οκτωβρίου 2018 καθιερώνεται ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής στη Δικαιοσύνη η απόπειρα διαμεσολάβησης στις διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων από τη σχέση οροφοκτησίας, οι διαφορές από τη λειτουργία απλής και σύνθετης κάθετης ιδιοκτησίας, οι διαφορές αφενός ανάμεσα στους διαχειριστές ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους και κάθετης ιδιοκτησίας και αφετέρου στους ιδιοκτήτες ορόφων, διαμερισμάτων και κάθετων ιδιοκτησιών, ακόμη και για καθυστέρηση κοινοχρήστων, καθώς επίσης και οι διαφορές που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο των άρθρων 1003 έως 1031 του ΑΚ (γειτονικό δίκαιο). Χαράς Ευαγγέλια λοιπόν για τους συστηματικούς «μπαταχτσήδες» των κοινοχρήστων αφού οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, στην προσπάθειά τους να τα εισπράξουν θα επιβαρύνονται πλέον και με τα έξοδα «διαμεσολάβησης» (αμοιβή διαμεσολαβητή και δικηγόρου κλπ.) για ένα απολύτως ατελέσφορο στάδιο προδικασίας για το θέμα αυτό...

Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οπωσδήποτε από τις διαφορές συνιδιοκτητών του άρθρο 182 παρ.1, εδ. Α, περ. α, οι διαφορές από τη μη πληρωμή κοινοχρήστων μέχρι του ποσού των 20.000€, οι οποίες για λόγους ταχύτερης και οικονομικότερης εκδίκασης έχουν ήδη ορθά υπαχθεί με το νέο Κ.Πολ.Δ. στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, διότι η υπαγωγή τους στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα συντελέσει αποκλειστικά στην επιβράβευση όσων συστηματικά καθυστερούν στην καταβολή τους, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των πολυκατοικιών. 

Δ. Πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο. Από την 1.5.2018 οι διενεργούμενοι κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή το χρόνο έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δυνατότητα κατάσχεσης και εκπλειστηριασμού ακινήτων υφίσταται ακόμη και για οφειλές άνω των 500€, γεγονός για το οποίο πρόσφατα αντέδρασε εντονότατα η ΠΟΜΙΔΑ!!!

Όλα τα παραπάνω αλλά και τα θέματα της φορολογίας των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, αντικειμενικές αξίες κλπ.) θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα των εργασιών του 35ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που θα γίνει το Σάββατο, 27.1.2018, στις 10 π.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. 

Επιμέλεια κειμένων - Κυριακή Αθανασιάδη, Πάτρα